eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország csatlakozik az Európai Elektromobilitás Szövetséghez

A Magyar Elektromobilitás Szövetség csatlakozott a Európai Elektromobilitás Szövetséghez - az erről szóló megállapodást a második Magyar elektromobilitás napon írták alá csütörtökön Budapesten.

Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke az aláírást követően az MTI-nek elmondta: Magyarország azzal, hogy az európai szervezet tagja lett, behozhatja ötéves lemaradását az elektromobilitási iparágban.

Hozzátette: az elektromos járművek technológiai fejlődésében, illetve elterjedésében 2017 lehet a fordulópont, amelyre az ország többek között a rendszeres tapasztalatcserével és szakmai párbeszédekkel készülhet fel.

A tagok lehetőséget kapnak, hogy bekerüljenek az elektromos mintaprojektekbe, és részt vegyenek az elektromos hálózat kialakítását segítő nemzetközi együttműködésben - mondta.

Az alelnök úgy vélte, hogy az elektromos hálózatról tölthető autók ára a következő 4-5 évben jelentősen csökkenhet, mivel a legnagyobb költséget jelentő akkumulátorokat folyamatosan fejlesztik. Bert Wittkamp, az Európai Elektromobilitási Szövetség főtitkára rámutatott, hogy míg 2010-ben csak 1000 elektromos autó volt Európában, tavaly 200 ezer e-jármű közlekedett az európai utakon és idén pedig további 60 százalékkal nőhet számuk. Hozzáfűzte, hogy még így is csak az autók 1 százaléka elektromos, azonban ez az arány hamarosan változhat, az akkumulátorok olcsóbbá válása, a kínálat folyamatos növekedése, valamint az elektromos autók gazdaságra és környezetvédelemre gyakorolt kedvező hatása miatt.

A sajtótájékoztatón kiosztott közlemény szerint a PwC Magyarország előrejelzésében arra számít, hogy 2023-ra több mint 55 ezer elektromos hálózatról tölthető jármű közlekedik majd a magyar utakon, az elektromosautó-használat elterjedését ösztönző intézkedések eredményeként azonban akár 80 ezer e-jármű is lehet Magyarországon. 

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×