Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre népszerűbbek az egyérintéses kártyák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtriplázódott az egyérintéses vásárlások értéke Európában az előző év azonos időszakához képest, a MasterCard legfrissebb adatai szerint. 2015 második negyedévében az európaiak közel 70 százalékkal többször választották a kasszánál ezt a fizetés lehetőségét, mint tavaly ilyenkor.

Saját adataira hivatkozva a MasterCard szerdán azt közölte az MTI-vel, minden második egyérintéses tranzakció élelmiszerboltban történik, 15 százalékuk pedig éttermekben és bárokban. A közlemény kiemeli, hogy a MasterCard 2017-től már a magasabb összegű - az eurózónán belül 25 euró (7750 Ft) feletti - vásárlások esetén is, a PIN kód megadásával lehetővé teszi az egyérintéses fizetést, bármilyen arra alkalmas eszközzel. Magyarországon ez nem újdonság, hiszen itt az 5000 forintos limitösszeget meghaladó vásárlás esetén is lehet egyérintéssel fizetni a kártyabirtokosoknak, a PIN kódjuk megadásával.

A közleményben Javier Perez, a MasterCard Europe elnöke kifejtette: két éven belül lehetővé teszik, hogy okostelefonjaik segítségével nagy értékű vásárlás esetén is pillanatok alatt, PIN kódos vagy ujjlenyomatos azonosítással fizessenek az ügyfelek valamennyi egyérintéses terminálon. Felidézte, tavaly jelentették be, hogy 2020-ra Európa minden olyan terminálján megvalósulhat az egyérintéses fizetés, amely MasterCard vagy Maestro kártyát is elfogad.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint idén az első negyedévben közel kétszer annyi egyérintéses fizetésre alkalmas bankkártya volt forgalomban, mint az előző év azonos időszakában. Ennek eredményeképpen a hazai kibocsátású fizetési kártyáknak már több mint 44 százaléka - 3,9 millió darab - egyérintéses.

Az idei év első negyedében a magyar vásárlók minden korábbinál nagyobb összeget, több mint 70 milliárd forintot fizettek érintőkártyával, ami csaknem 20,5 millió fizetési tranzakciónak felel meg. Ma már országszerte 49 ezer bankkártya-elfogadó terminálnál lehet vásárolni érintőkártyával, többek közt bevásárlóközpontokban, éttermekben és bárokban, élelmiszer- és egyéb boltokban, benzinkutakon és jegyautomatáknál is.