Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már egy óra alatt célba ér az utalt pénz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ettől a héttől már egy óra alatt jóváírják az ügyfelek számláin az átutalásokat a bankok.

Az eddigi átlagosan 2 óra alatt teljesülő átutalási idő rövidül le a felére, vagyis 1 órára most szeptember 7-től - jelentette be még nyár elején a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, Bartha Lajos.

"Az eddigi 5 helyett 10 ciklus lesz a napközbeni elszámolásban, vagyis egy jól időzített átutalás maximum egy óra alatt meg fog érkezni. Ez viszonylag jelentős előny a mostanihoz képest. Sokkal már nem látjuk tovább gyorsíthatónak ezt a rendszert. A következő lépés az azonnali átutalás bevezetése lehet, de ez még inkább egy középtávú feladat" - mondta Bartha Lajos.

A gyorsítás a napközbeni átutalásokat érinti.

További változás lesz az is, hogy az este vagy éjszaka benyújtott átutalásokat a Giro másnap reggel egy órával hamarabb juttatja el a címzettekhez, vagyis az átutalt összeg már a bankfiókok nyitásakor elérhető lesz.

Szintén pozitív változás, hogy délután 17 órára módosul a napközbeni átutalások benyújtásának határideje.

A Magyar Nemzeti Bank már hónapok óta vizsgálja az átutalási költségeket. Bartha Lajos korábban elmondta: legtöbbször értékarányos a díjazás a bankoknál, és van, hogy 1-2 millió forint esetében már több ezer forint is lehet annak utalási költsége. Ugyanakkor a bankok az elszámolást végző Giro-nak minden utalásért ugyanannyit fizetnek, legyen az 100 forint, vagy 10 millió.

A vizsgálat eredményét még idénre ígérte az igazgató.

Hanganyag: Panulin Ildikó