Megkezdődött a húsvéti ellenőrzés-sorozat

Infostart
2015. március 26. 09:00
Megkezdődött a földművelésügyi minisztérium húsvéti ellenőrzés-sorozata - közölte a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Zsigó Róbert reméli, hogy jelentős fejlesztések valósulhatnak meg a magyar élelmiszeriparban 2020-ig az élelmiszeripari-fejlesztési stratégia nyomán.

Elkezdődött a húsvéti szezonális ellenőrzés, amely minden évben van. "Elrendeltem az ellenőrzést. Nincsenek még ezzel kapcsolatban tapasztalataink, reményeink szerint részadatokat a jövő héten nyilvánosságra tudunk hozni" - mondta az InfoRádiónak Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Hozzátette, a szakemberek természetesen azokat a termékeket, a sonkát, a tojást, a szezonális gyümölcsöket, azokat az alkoholos termékeket, amelyek ezzel kapcsolatban fontosak, azokat ellenőrzik ilyenkor.

Mint mondta, legutóbb a karácsonyi ellenőrzéskor az volt a tapasztalat, hogy bár növekedett az ellenőrzések száma, viszont kevesebb volt az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos szabálytalanság. Ez arra enged következtetni, hogy javul az élelmiszerlánc-biztonság. "Természetesen mindig lesznek olyanok, akik nem tarják be a szabályokat, éppen ezért hívom fel én is minden vásárlónak a figyelmét arra, figyeljen arra, hogy honnan vásárol, hogy nyomon követhető-e a termék, hogy mikor jár le a szavatosság". Egyébként úgy tűnik, hogy a magyar vásárlók ilyenkor is, de általában is tudatosabban vásárolnak - mondta.

Zsigó Róbert arról is beszélt, hogy az ekáer-rendszer, amit elindítottak január elsején, és amelynek a próbaüzeme is lejárt, az éppen azt szolgálja, hogy megpróbálják a feketegazdaságot visszaszorítani, megpróbálják a nem nyomon követhető termékeket ellenőrizni, kivonni a forgalomból. "Március elseje óta ellenőriz a NAV, korai még ez ügyben mondani bármit, de azt reméljük, hogy ezzel a tisztességes vállalkozók lehetőségeit tudjuk szélesebbre nyitni."

Az államtitkár emlékeztetett, a '90 utáni időszakban nagyon sok probléma volt a magyar élelmiszeriparban. Tőkehiányos az ágazat, kevés fejlesztési forrás jutott a magyar élelmiszeriparra, éppen ezért versenyképtelenebb, mint az európai társai. 2011-ben a kormány stratégiai ágazatnak minősítette a magyar élelmiszeripart, megkezdődött a stratégia kidolgozása, és megkezdődött a fejlesztési források felkutatása is. A stratégia elkészült és hamarosan a kormány elé kerül, a kormány dönthet arról, hogy mi lehet az a sorvezető, amely a fejlesztési források elköltését segíti. "Ugyanis nagyjából 200 milliárd forint a vidékfejlesztési forrásokból és nagyjából 100 milliárd forint az NGM által kezelt gazdaságfejlesztési és innovációs programból reményeink szerint az élelmiszeripar fejlesztésére áll rendelkezésre. Több piaci szereplő szerint ekkora összeg a '90 óta eltelt 25 évben nem állt rendelkezésre. Reményeink szerint sikerül ezzel elérni azt, hogy a magyar élelmiszeripar versenyképesebb lesz, egészségesebb termékeket tud előállítani, illetve még több, a magyar mezőgazdaság által termelt alapanyagot tud feldolgozni".

Hozzátette: "azt remélem, hogy néhány héten belül a kormány elfogadhatja ezt a stratégiát."

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást