Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Indul a devizahiteles elszámolás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Március elsejétől indul a devizahiteles elszámolás. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta: a banki tájékoztatóból világosan ki kell derülnie, mekkora a visszajáró összeg.

Március-április folyamán kapják meg az érintett devizahitelesek az elszámolásról szóló tájékoztatót bankjuktól - hívta fel a figyelmet a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály hangsúlyozta: minden szerződés egyedi, minden esetben egyedileg kell kiszámolni a visszatérítés összegét. A számítások szerint átlagosan 25 százalékos lesz a törlesztőrészlet-csökkenés mértéke.

"Mivel azonban minden szerződés egyedi, a gyakorlatban a számításaink szerint tíz és negyven százalék között alakulhat a visszatérítés, attól függően, hogy mikor, milyen árfolyamon vették fel a hitelt, illetve a pénzügyi szolgáltató, a bank hányszor emelt kamatot és milyen árfolyamon számolt" - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Varga Mihály óvott a túlzó várakozásoktól, szerinte az internetes kalkulátorok nem megbízhatóak, kevesebb adatra épülnek, félrevezetőek lehetnek az ügyfelek számára.

A miniszter elmondta: lezárt hitel esetén visszatérítés várható. Meglévő hitelnél a tőketartozást csökkentik, és annak is járhat vissza pénz, akinek követeléskezelőnél van a tartozása.

Varga Mihály kiemelte: az elszámolás hatalmas logisztikai feladat a bankok számára, hiszen 3600 milliárd forintnyi hitelről, 2,4 millió hitelszerződésről beszélünk most.

"Van olyan nagybank, ahol a számítások szerint 16 tonnát tesz ki az elszámoló levelek súlya" - jegyezte meg a szaktárca vezetője.

A tájékoztató levelek várhatóan nem rögtön március első napjaiban érkeznek - mondta a miniszter, aki azt kérte, hogy április végéig legyenek türelemmel az érintettek. Ugyanakkor szerinte mindenkinek ellenőriznie kell azt is, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint a visszatérítés reális-e.

Hanganyag: Panulin Ildikó