Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közel a Buda-Cash felszámolása? - Ennyi pénz nincs meg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem igaz, hogy önfeljelentés alapján indult eljárás a Buda-Cash brókercéggel szemben, viszont igaz, hogy a korábban elhangzott 100 milliárd forintnak csak egy kisebb része tűnt el a Buda-Cash ügyfelek számláiról, nagyjából 60-65 milliárd forinttal a DRB bankcsoport felé nem tud elszámolni a brókercég, reagált a tegnap megjelent lapértesülésekre a Portfolio-nak adott interjúban Windisch László, az MNB alelnöke. A Buda-Cash és az érintett bankok felszámolásáról akár már jövő héten dönthetnek, így hamarosan elindulhat az ügyfelek kártalanítása is.

Két fontos állítás jelent meg tegnap a sajtóban: egyrészt a 100 milliárd forintos feltételezett kár nem a Buda-Cash brókercégnél keletkezett, másrészt önfeljelentéssel kezdődött az ügy felgöngyölítése. Mi az igazság - tette fel a kérdést a portfolio az MNB alelnökének.

Windisch László válaszában kifejtette: A teljes összeg a Buda-Cashnél tűnt el, viszont a brókercég a gyanú szerint bankok vagyonának egy részét is eltüntethette. Nagyjából 60-65 milliárd forint az, amivel a Buda-Cash a DRB bankcsoport bankjai felé nem tud elszámolni. A rendellenesség jelenlegi ismereteink szerint nem a bankok működésében volt, a brókercég egyszerűen meghamisíthatta azokat a kimutatásokat, amelyek alapján az érintett bankok a mérlegeiken nyilvántartották az értékpapír-állományt. Ezen felül nagyjából 30 milliárd forint az, amivel a brókercég a saját ügyfeleit megkárosíthatta. A jegybank vizsgálata még nem zárult le, így az adatok még nem véglegesek.

Az, hogy az eljárás "önfeljelentéssel" indult, egyszerűen nem igaz. Az MNB részletes, célzott és előrehozott helyszíni átfogó vizsgálatot indított, elsősorban a DRB bankcsoportnál tapasztalt szokatlan értékpapír-tranzakciók miatt. A Buda-Cashnél a vizsgálat e gyanú nyomán ezen a héten hétfőn kezdődött, a cég székhelyén vizsgálati cselekményeket folytattunk le, és csak ezt követően került sor a brókercég igazgatósági tagjainak meghallgatására.

A portfolio szerint az önfeljelentéses sztori azért lett népszerű, mert sokan azt gondolják, a nyomok és a terhelő bizonyítékok múlt heti eltűntetése után a brókercég vezetői azért adhatták fel magukat, mert így az elkövetett bűncselekmények kedvezőbb elbírálás alá esnek.

Erre a felvetésre így reagált az MNB alelnöke: jegybank részéről már a Buda-Cash vizsgálatunk első óráiban célzott adat- és analitika-lekérésekre került sor. Az valóban lehetséges, hogy azért eszkalálódott ennyire gyorsan az ügy, mert ezek nyomán a brókercég vezetőinek egyszerűen nem volt más választásuk, mint az, hogy szorult helyzetükben megosszák velünk és a nyomozó hatóságokkal az elmúlt évek visszaéléseinek részleteit.