Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Duna határozza meg a lakásárakat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közvetlenül a Duna partján lévő ingatlanok átlagosan 20-25 százalékkal drágábbak, mint másutt - derült ki az FHB Lakásárindex elemzéséből. Kappéter Béla, az FHB kommunikációs tanácsadója az InfoRádiónak azt mondta: ez a felár a teljes fővárosi Duna szakaszra jellemző, de például újonnan épített lakások, házak esetében még nagyobb is lehet.

A Dunához közeli városrészekben drágábbak a lakások, mint a folyótól távolabb, a legmagasabb felárat közvetlenül a folyóparton regisztrálta az FHB Lakásárindex. A fővárosi árszinttel összehasonlítva a különbség 2014-ben a plusz 50 ezer forintot is meghaladta négyzetméterenként, azaz a Duna közvetlen közelsége akár 20-25 százalékos árprémiumot is jelenthet. Ez a felár ráadásul az ezredforduló óta növekedett, ami a Duna partjára koncentráló fejlesztések egyik következménye és motivációja is egyben.

A Dunától távolodva jelentkező fajlagos árcsökkenés alól a budai városrészek kivételt jelentenek, ahol a zöldövezeti, hegyvidéki fekvés hozza az árprémiumot. Az északi és belvárosi övezetben egyértelműbben jelentkezik a Duna-part többlete, míg a déli régiókban ez jelenleg még kevésbé figyelhető meg.

A Budapestet kettészelő folyó közvetlen értékét mutatja, hogy a lakóingatlanok árkülönbsége akár ugyanabban a házban is számottevő lehet a dunai rálátástól, panorámától függően. A XIII. kerületi Szent István park egyik házában található első, illetve hatodik emeleti, hasonló alapterületű kislakás a lakáspiac tetőpontján például 14, illetve 51 millió forintért kelt el, a különbség nagy része pedig a magasabb emeleten élvezhetőbb panorámában is megjelenő "Duna-értéknek" tulajdonítható.

A Duna-part prémiumát az utóbbi évtizedben itt megvalósult lakóingatlan-fejlesztések árai is mutatják. A budai oldal sajátos természeti környezeti adottságai miatt a pesti oldalon jelennek meg egyértelműbben a folyóparti tanulságok.

Hanganyag: Panulin Ildikó