Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy üzlet az embargó kijátszása - hetilapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatalmas üzlet a beviteli tilalom megszegése az orosz embargót kijátszó cégeknek - számolt be a Figyelő. A Heti Válasz a többi között a gázkereskedelem ügyében közölt cikket.

A Heti Válaszban arról olvashatnak, hogy bár az elmúlt évben sok vád érte a kormányt hogy "haveroknak" juttatta a gázkereskedelem egy szeletét és ellenzéki támadások kereszttüzébe került a politikai kötődéseket tagadó MET-csoport is, a társaság tulajdonosai között nemcsak Fidesz-közeli vállalkozó, hanem Bajnai Gordon egykori üzlettársa, Nagy György is megtalálható. A MET legnagyobb részét egyébként a MOL birtokolja, de az említett üzletember mellett Lakatos Benjamin, Ilya Trubnikov - egy orosz származású kanadai üzletember - és Garancsi István a társaság tulajdonosa.

A Figyelő szerint csendben, félig-meddig titokban folyik, ám hatalmas üzlet a beviteli tilalom megszegése az orosz embargót kijátszó cégeknek. A legfontosabb szállítási útvonal Szerbián keresztül halad, ott csomagolják át az árut. A balkáni ország tavaly az előzetes adatok szerint 300 millió dollárnyi agrárterméket szállított Oroszországba, majdnem dupláját az embargó előtti évi értéknek. A kényes téma a Putyin-Orbán találkozón is szóba került, ám a lap szerint az esetleges kétoldalú intézkedések nagy része személyre szóló és nem kerül a nyilvánosság elé.

Hanganyag: Sigmond Árpád