eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Törökország figyelembe veszi Magyarország érdekeit a gázszállításnál

Miután Törökország és Oroszország megállapodik a gázszállításról, figyelembe veszik, mi lenne előnyös Magyarországnak - mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az M1 Az este című keddi műsorában sugárzott interjújában.

A török kormányfő kiemelte: a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok különlegesek a történelmi szálak és a közös kulturális háttér miatt, együttműködésüknek régi történelmi hagyományai vannak.

Úgy vélte, a modern Törökországot és Magyarországot is nagyon szoros kapcsolatok fűzik össze, szövetségesek a NATO-ban, és az európai ügyeket is hasonló megközelítésben látják, ezért nagyon jó az együttműködésük. Ankara a kormányközi értekezletek mechanizmusát használja a kapcsolattartásra, és a török kormányfőt budapesti útjára is hat minisztere kísérte el.

Ahmet Davutoglu hangsúlyozta: Törökországot földrajzi elhelyezkedése nagyon fontos tranzitútvonallá teszi az energiaprojektek tekintetében. Oroszország ajánlatot tett, hogy a Déli Áramlat megvalósítása helyett Törökországba szállítana gázt, így 63 milliárd köbméter gáz érkezne az országba, és ennek egy részét más országokba lehetne továbbszállítani - magyarázta. Hozzátette: Törökország egy elosztó központja lehet az energiahordozóknak.

A török miniszterelnök közölte: miután Ankara és Moszkva megállapodik, figyelembe veszik, mi lenne előnyös Magyarországnak is. Törökország nem ellenez semmi olyan projektet, amely eléri Közép-Európát - jelentette ki.

Ahmet Davutoglu az ukrajnai válságról elmondta: Törökország egyedi helyzetben van, mert ez az egyetlen ország, amely mindkét, a konfliktusban érintett országgal határos. Ukrajna és Oroszország is stratégiai partnere, jó kapcsolatokat ápol mindkét országgal. Remélhetőleg békés eszközökkel oldódik meg a konfliktus Ukrajna területi integritásának elve és a nemzetközi jog alapján. Hozzátette: a kölcsönös érdekek mentén kell megoldást találni a béke és a stabilitás érdekében.

A szíriai helyzettel kapcsolatban kifejtette: az Iszlám Állam megjelenése előtt Törökország figyelmeztetett, hogy kockázatos helyzetet eredményez a Szíriában kialakult hatalmi vákuum az országon belül és azon kívül. Kifejtette, határozottan kell fellépni a terrorizmus ellen és a háborús bűncselekmények kérdésében, amelyeket a szíriai rezsim követett el. A szíriai válság gyökerét kell kezelni, amely a rezsim brutalitása, ezért Törökország kész minden tőle telhetőt megtenni azért, hogy olyan új vezetés jöjjön létre az országban, amely a szíriai nép akaratán alapul - közölte.

Ahmet Davutoglu végül arra is kitért, hogy Törökország EU-csatlakozási folyamata stratégiai fontosságú, a kormány programjában is szerepel ez a cél, de az unió részéről is szükséges a politikai akarat a megvalósításához.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×