eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

Az orosz rubel gyengülése árt a szovjet utódállamoknak is

Az orosz rubelnek az elmúlt hónapokban tapasztalt gyengülése több szovjet utódállamban is a nemzeti devizák leértékelését vagy a banki alapkamatok emelését kényszerítette ki.

Az orosz rubel idén mintegy 5,8 százalékkal, 2014-ben 43 százalékkal gyengült az amerikai devizával szemben a nemzetközi olajárak csökkenése és a nyugati országoknak az Oroszország ellen bevezetett szankciói miatt. Egy dollár hétfőn reggel 64,24 rubelt ért.

Sok szovjet utódállam gazdasága szorosan függ az orosz kereskedelemtől, befektetésektől vagy az Oroszországban dolgozó vendégmunkások által hazautalt jövedelmektől.

Azerbajdszánban szombaton 33,5 százalékkal értékelték le az azeri manat árfolyamát a dollárral és 30 százalékkal az euróval szemben. A Moldovai Köztársaságban idén 25 százalékkal zuhant a moldovai lei árfolyama a dollárhoz képest, és múlt héten 5 százalékkal 13,5 százalékra emelte az alapkamatot a jegybank.

Türkmenisztánban még január elsején értékelték le a manatot a dollárhoz képest, nagyjából 19 százalékkal. A fehérorosz rubelt ugyanígy januárban értékelték le, több lépcsőben, összesen 18 százalékkal.

Örményországban a központi bank február 10-én emelte alapkamatát 9,5 százalékról 10,5 százalékra, hogy erősítse az örmény dram árfolyamát, amely nagyjából 15 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben az elmúlt évben.

Grúziában a központi bank 40 milliárd dollárt adott el a nemzetközi devizapiacon február közepén, hogy erősítse a grúz lari árfolyamát, és mellé még 0,5 százalékkal emelte az alapkamatot is. A lari mindezek ellenére 15 százalékot gyengült 2015-ben a dollárral szemben.

Ukrajnában a jegybank 14 százalékról 19,5 százalékra emelte az alapkamatot február elején, hogy elejét vegye a pénzügyi összeomlásnak, miután már devizatartalékából gyakorlatilag nem futja az ukrán hrivnya megtámogatására. A hrivnya február 5-e óta nagyjából 40 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Kazahsztánban még 2014 februárjában értékelték le a kazah tengét 19 százalékkal. A kazah hatóságok szerint nem tervezik a hazai deviza további gyengítését a dollárral szemben, de a devizapiaci kereskedők 15 százalékos leértékelésre számítanak valamikor a következő három hónapban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×