eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Minimál-nyugdíj bevezetésére készül Szlovákia

A minimál-nyugdíj intézményének bevezetésére készül Szlovákia idén júliustól, a társadalombiztosításról szóló törvény ezt lehetővé tévő módosítását hagyta jóvá a kormány érdekegyeztető szerve, a Gazdasági és Szociális Tanács.

A minimál-nyugdíj intézményének bevezetésére a Szlovákiában már több éve zajló nyugdíjreform részeként kerül sor.

A kormány tervei szerint várhatóan már idén júliustól hatályba lépő intézkedés súlyponti eleme, hogy a mindenkori létminimum összegéhez köti az öregségi és a rokkantsági nyugdíjak legalacsonyabb lehetséges összegét. A minimál-nyugdíj összege által megszabott biztosíték csak azokra a nyugdíjasokra vonatkozik, akik legalább 30 éven keresztül fizettek nyugdíjjárulékot.

A minimál-nyugdíj összege a nyugdíjjogosultak által ledolgozott évek függvényében változik majd. Annak alsó összeghatára - amely harminc évi nyugdíjjárulék fizetést feltételez - a mindenkori létminimum 136 százaléka lesz, ez jelenleg Szlovákiában mintegy 270 euró (megközelítőleg 80 ezer forint).

A 30 évnél többet ledolgozott nyugdíjjogosultak esetében a minimál-nyugdíj összegét úgy számítják ki, hogy a létminimum szorzójához - a kiindulási alap 136 százalékhoz - minden többletév után két százalékpontot, 40 ledolgozott év felett pedig évi három százalékpontot adnak hozzá. A minimál-nyugdíjak összegét minden év januárjában a létminimum aktuális összegének tükrében módosítanák.

A munka-, család- és szociális ügyi minisztérium szerint a minimál-nyugdíj bevezetése az idén 16,4 millió, jövőre pedig 31 millió eurót vesz igénybe. Az intézkedés 75 ezer nyugdíjast érint, vagyis ennyien lesznek azok, akiknek az öregségi vagy rokkantsági nyugdíja emelkedik. Ugyanakkor a minimál-nyugdíj összege minden esetben magasabb lesz, mint az a járandóság, amennyit eddig egy a létminimum összegénél alacsonyabb nyugdíjra jogosult, az azt kiegészítő más szociális juttatással együtt kapott.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×