eur:
393.87
usd:
369.11
bux:
65277.11
2024. április 19. péntek Emma

Varga Mihály: legfeljebb 700 millió dollár lehet a Budapest Bank vételára

A Budapest Bank pontos vételáráról még "utóegyeztetések vannak"; maximum 700 millió dollár lesz a bank ára - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányhatározat szerint az állam 700 millió dollár erejéig készfizető kezességet vállal a Budapest Bank megvásárlására. A Budapest Bank adásvételi szerződését szintén pénteken írták alá: a kormány által a vásárlásra kijelölt Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. részvény adásvételi szerződést kötött, amelynek értelmében a Budapest Bank Zrt. 100 százalékát megvásárolja a General Electric Capital Grouptól.

Varga Mihály kiemelte, hogy a Budapest Bank egy jól működő bank, az utóbbi években nyereséges volt, ezért "minden okunk megvan azt feltételezni, hogy egy átszervezés vagy átalakítás után a továbbiakban is nyereséget hoz tulajdonosainak, így a magyar államnak is". Az EBRD-vel (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal) a héten kötött megállapodás alapján a magyar állam három éven belül magánbefektetőknek értékesíti az MKB-t, a Budapest Bankot, és az Erste-részesedését is - hangsúlyozta a tárcavezető.

Beszélt arról is, hogy a letelepedési kötvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket, ezért a kormány fenntartja azt. Tavaly 150 milliárd forintnyi eszközértékben vásároltak letelepedési kötvényt külföldiek, és az államkasszába befolyt összeg segített finanszírozni az államadósságot. A kormány várakozásai szerint idén tovább nő a befolyt összeg, az pedig, hogy 250 ezerről 300 ezer euróra emelték a vásárolható kötvények összeghatárát, segítheti, hogy "sokkal inkább az igazi tőketulajdonosok és a letelepedési kötvény használók jelenjenek meg a piacon" - fogalmazott a miniszter.

Március 1-jétől módosulnak az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) szabályai. Erről nyújtott be törvényjavaslatot Varga Mihály az Országgyűlésnek, a részletek azonban nem ismertek, mivel azokat miniszteri rendelet tartalmazza majd. A változásokkal kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv-ben annyit mondott: azon nagy cégek számára, amelyek úgynevezett nem kockázatos termékeket szállítanak, rendkívül egyszerűvé válik az ekáer használata, mert 3 adatot kell csak megadniuk: a feladót, a címzettet, valamint a kamion rendszámát.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×