eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Csődközeli szintre minősítette vissza Ukrajnát a Fitch

Államcsőd veszélyére figyelmeztető osztályzati szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "CCC"-ről egy fokozattal "CC"-re rontotta Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását.

A Fitch szerint a "CC" osztályzat azt jelzi, hogy valószínűnek tűnik "valamilyen formájú" törlesztési csőd bekövetkezte Ukrajnában.

A héten bejelentett új IMF-program elősegíti ugyan az ukrán gazdaság finanszírozási hiányának enyhítését, ám egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a programhoz kapcsolódóan a magánhitelezőkkel szembeni külső adósságkötelezettségeket is át kell majd strukturálni - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő megállapítja, hogy romlik az ukrán szuverén hitelképesség: a hazai össztermékhez (GDP) mért konszolidált államháztartási hiány - a Naftohaz állami energiaipari vállalat veszteségeivel együtt - tavaly elérte a 13 százalékot, és a Fitch Ratings számításai szerint a közvetlen és a garantált adósságráta 72 százalékra emelkedett.

A cég becslése szerint az ukrán GDP-érték tavaly 7,5 százalékkal zuhanhatott reálértéken, és a Fitch az idén további 5 százalékos visszaeséssel számol.

Ezek sokkal rosszabb számok a Fitch Ratings tavaly augusztusban összeállított legutóbbi ukrajnai előrejelzéseinél - hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch adatai szerint az ukrán devizatartalék januárban már csak 1,3 havi importszámlával volt egyenlő.

Az ukrán devizaadósság-törlesztési államcsőd veszélyére a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő is felhívta már a figyelmet.

A Standard & Poor's nemrégiben szintén rontotta Ukrajna államadós-osztályzatát, "CCC-ről egy fokozattal "CCC mínusz"-ra, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy ha nem érkezik az eddigieken felül további külső pénzügyi segítség, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.

A Moody's Investors Service legújabb előrejelzése szerint az ukrán GDP-érték az idén várhatóan 7,5 százalékkal, jövőre további 6 százalékkal zuhan. A hivatalos ukrán devizatartalék a Moody's számításai szerint már egyhavi importszámla fedezetére sem elég.

A cég szerint ebben a helyzetben növekszik a törlesztési államcsőd kockázata, tekintettel arra is, hogy 2015-ben hozzávetőleg 28 milliárd dollárnyi külső ukrán államadósság-kötelezettség jár le.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×