Újraindult a gázexport Ukrajnába

InfoRádió / MTI
2015. február 12. 22:24
Újraindult a földgáz exportja Ukrajnába Lengyelországon keresztül, miután Ukrajna kérésére az év elején leállították az energiahordozó továbbítását - jelentette be a Gaz System lengyel gázvezeték-üzemeltető csütörtökön.

Malgorzata Polkowska, a Gaz-System szóvivője közölte, hogy szerdán újították fel a szállításokat a délkelet-lengyelországi Hermanowicén áthaladó gázvezeték révén. A szűkös kapacitású vezetéken évente 1,5 milliárd köbméter gázt lehet továbbítani.

A lengyel cég januárban azzal magyarázta a leállást, hogy nem kötött le kapacitást az az ukrán vállalat, amellyel addig kapcsolatban álltak. A kétoldalú szerződés erre egyébként lehetőséget ad, és már korábban is volt példa arra, hogy ideiglenesen szünetelt a gáztovábbítás Ukrajnába.

Jurij Vitrenko, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat egyik vezetője a múlt hét végén már jelezte, hogy megállapodtak a lengyel féllel "egy nem túl nagy mennyiségű földgáz behozataláról", és a szükséges technikai előkészület után az import a közeli napokban elindulhat Lengyelországon át.

Ukrajna évi gázszükséglete 40-45 milliárd köbméter. Tavaly a gázszükséglet 46 százalékát fedezték importból, míg az előző évben 55 százalékát. Az Oroszországból importált földgáz mennyisége tavaly 43,8 százalékkal 14,5 milliárd köbméterre csökkent, míg a más európai országokból beszerzett gáz mennyisége 240 százalékkal 5 milliárd köbméterre emelkedett.

Ukrajna igyekszik alternatív energiaforrásokat találni az Oroszországból érkező földgáz helyettesítésére, és 2014-ben kezdett nagy mennyiségben földgázt importálni Európából Szlovákián, Magyarországon és Lengyelországon keresztül.

A Gaz System és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó tavaly december közepén írt alá megállapodást egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építésének előkészítéséről. A várhatóan 2016-ban már működő vezeték megépítéséhez ukrán részről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kérnek pénzügyi segítséget. Az új vezetékkel napi 80 millió köbméterre bővülhet Ukrajna gázbehozatala Lengyelország felől.