eur:
393.27
usd:
367.32
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

KSH: decemberben 7,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés 2014 decemberében 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki, második becslése szerint, az adat megegyezik a február 6-án közölt első becsléssel.

Novemberhez képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás decemberben 1,7 százalékkal csökkent, ez szintén megegyezik az első becsléssel.

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint tavaly decemberben 4,6 százalékkal nőtt a termelés 2013 azonos hónapjához mérve.

A múlt év egészében az ipari kibocsátás 7,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

Az ipari export tavaly 9,8, decemberben 11,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2014-ben a teljes ipari értékesítés 60,8, a feldolgozóipari értékesítés 73,4 százaléka ment exportra.

A múlt év egészében a feldolgozóipari export 9,9, decemberben 12,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipari kivitel több mint egyharmadát képviselő járműgyártás exportvolumene éves szinten az alágak közül a legnagyobb mértékben, 20,5 százalékkal nőtt. Július volt a tetőpont, amikor az iparág kivitele 32,0 százalékkal bővült, decemberben is 9,8 százalékos növekedést regisztrált a járműexport. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportértékesítése 2014-ben éves szinten 1,8 százalékkal emelkedett, decemberben pedig az alacsony bázisadatnak is köszönhetően 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az ipar belföldi eladásai tavaly 1,1 százalékkal, decemberben 0,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóipar belföldi értékesítése az év egészét tekintve 5,0, decemberben 6,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

A jelentősebb súlyú alágak közül az ipari termelés motorja, a feldolgozóipari termelés mintegy háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 11,1 százalékkal bővült. Az iparágon belül az alkatrészgyártás szakágazatainak növekedési üteme gyorsult, a közúti gépjármű gyártásáé lassult tavaly az utolsó hónapban.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,1 százalékkal haladta meg egy évvel korábbit, mind a belföldi (5,6 százalékos), mind a külpiaci eladások (6,7 százalékos) növekedést mutattak.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés 11 százalékát adó gép, gépi berendezés gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 23,7 százalékkal bővült, nagyrészt
a motor, turbina gyártása szakágazat kiemelkedő exportteljesítményének eredményeként.

A szintén 11 százalékos súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának volumene 12,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2014 decemberében 14,2 százalékkal nőtt 2013 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 2,1, az új exportrendelések 15,2 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 18,8 százalékkal haladta meg a 2013. decemberit.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2014. évi 5,1 százalékos bővülése - 2013-hoz viszonyítva - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,5 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×