eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Hogyan alakul a forint sorsa? - elemzők az Arénában

Erős maradhat a forint a következő hónapokban - vélik az InfoRádió Aréna című műsorában megkérdezett elemzők. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője és Palkó István, a Portfolio vezető elemzője egyaránt úgy látja: ha a kormány és a bankrendszer viszonya hosszú távon kiszámítható lesz, akkor több hitel kerülhet a piacra.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: nem kell attól tartani, hogy a forint árfolyama az euróval szemben a közeljövőben 320 forint fölött állandósulhat.

"A magyar gazdaság vélhetőn idén is folytatja majd a növekedési teljesítményét. Jelenleg a világban az alacsony növekedési korszak zajlik és ilyenkor díjazzák azt, ahol a gazdaság növekedni tud. Ezért azt gondolom, hogy a forint erős maradhat az euróval szemben. Ez persze nem jelenti azt, hogy visszatérünk a 6-7-8 évvel ezelőtti 250-260-as euroárfolyamhoz, de attól sem kell tartani, hogy 320 fölött állandósulhat a forint árfolyama. Ez a 300 forint körüli szint kellemes lehet a forint-euro szempontjából" - fogalmazott Samu János.

Palkó István, a Portfolio vezető elemzője szerint is erős maradhat a forint a következő hónapokban, ugyanakkor lát némi kockázatot, ami a gyengülés irányába mutat.

"A gyengülés irányába mutató kockázatok a magyar monetáris politika mozgástere szempontjából erősödtek a devizahitelek kivezetésével például. Korábban azt találgattuk, a jegybank célja ezzel az lehetett, hogy a forintot gyengítse. Nem állítom, hogy ez a célja, de azért a kockázatok ebben az irányban fennállnak" - vélekedett Palkó István.

Az elemzők beszéltek arról is, hogy míg a növekedési hitelprogram első szakaszában a cégek hitelkiváltásra igényeltek kisebb-nagyobb összeget, a második szakaszban 2013 októbere óta inkább új, főként beruházási hitelekre vettek fel pénzt.

A szakértők arra is kitértek, hogy a kormány és a bankszektor megállapodása után a bankadóból jövőre már csak 80 milliárd forint juthat a költségvetésbe az idei 140 helyett. Hangsúlyozták, hogy ha a kormány és a bankrendszer viszonya hosszú távon kiszámítható lesz, akkor több hitel kerülhet a piacra.

"A bankoknak eddig 2010 óta jelentős terhet kellett befizetniük évente a költségvetésbe. Ez a teher a megegyezés szerint a jövő évtől jelentősen csökkenni fog, 60 milliárd forinttal. Az ebben az évben befizetendő 160 milliárd forint körüli összeg tehát jövőre 80 milliárdra csökkenhet. Ez mindenképpen egy könnyítés az eddigi viszonyrendszerben" - hangsúlyozta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

Palkó István, a Portfolio vezető elemzője arról beszélt, hogy voltak már korábban hasonló megállapodások a bankrendszerrel, de a hét eleji tárgyalásnak fontos szereplője lehetett volna a bankszövetség, amely kimaradt ebből.

"Kicsit tartok azért attól, hogy ez a hitelességi pecsét azért nem olyan erős, mint ahogy mi elsőre látjuk. Nekem azért hiányzik a Magyar Bankszövetség részvétele ebben, de a nyilatkozatokból úgy hallottam, hogy őket megnyugtatta a megállapodás" - jegyezte meg Palkó István.

Samu János kiemelte, ha a kormány és a bankrendszer viszonya hosszú távon kiszámítható lesz, akkor több hitel kerülhet a piacra is.

"Ha úgy ítélik meg a bankok, hogy ez tényleg egy hosszú távon is mérvadó megegyezés lesz a kormánnyal, az nyilván rendbe teheti a banki működéseket, a privát kézben lévő kereskedelmi bankok hosszú távú tervezését és újra aktívabbá válhatnak a hitelpiacon, tehát hitellel láthatják el a gazdaságot" - mutatott rá Samu János.

A Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője hozzátette: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank külső hitelességet adott a magyar kormány és a bankszektor megállapodásának.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×