Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csökkenti magyar fiókjainak számát a Raiffeisen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Raiffeisen Bank International (RBI) csökkenti a bankfiókhálózatot és jobban koncentrál majd a vállalati ügyfelekre és a kiemelt magánügyfelekre Magyarországon - jelentett be Karl Sevelda, az RBI vezérigazgatója kedden Bécsben.

A magyar piac sokkal fontosabb annál, mint hogy feladjuk - hangzott el a sajtótájékoztatón, így a Raiffeisen ésszerűsített univerzális bankként tovább kíván működni Magyarországon.

A vezérigazgató szavai szerint a banknak a megváltozott magyarországi szabályzó környezet miatt kell új stratégiát alkalmaznia.

Megerősítette, hogy - ellentétben az Erste Bank hétfőn bejelentett tulajdonrész értékesítésével - a jelenlegi állás szerint a magyarországi leánybankot teljes egészében meg kívánják tartani. A lakossági banki szolgáltatásokkal kapcsolatban kijelentette, a bank nem kíván lemondani erről a szektorról, ezzel kapcsolatosan további megbeszélések zajlanak Magyarországgal.

Arról, hogy hány bankfiókot fognak bezárni vagy eladni, nem árultak el pontos részleteket.

A devizahitelek elszámoltatásáról hozott törvény miatt a Raiffeisen 251 millió euró veszteséget könyvelt el Magyarországon - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a gazdasági növekedéssel összhangban a nem teljesítő hitelek csökkenésével számolnak, 2016-tól pedig a bankadó mérséklését várják.

A Raiffeisen egy sor olyan intézkedésről döntött, amely a javítja a bank tőkehelyzetét. Új célként határozták meg, hogy a bank 2017-re 12 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezzen. Ez az érték 2014 végén 10 százalékos volt. A tervezett lépések érintik az RBI-csoport minden üzletrészét.

A bank eladja a lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankját, 2016-ig jelentősen csökkenti vagy feladja az egyesült államokbeli, 2017-ig pedig az ázsiai tevékenységét, az osztrák, szlovák, román, cseh és balkáni piacokon növekedést tervez. 2017-ig Oroszországban és Ukrajnában húsz és harminc százalékkal csökken a mérlegkockázat.

Az RBI a vártnál nagyobb veszteséggel zárta a tavalyi évet. A még nem végleges adatok szerint az RBI tavalyi adózás utáni konszolidált vesztesége 493 millió euró volt, nagyobb az elemzők által várt 455 millió eurónál. A cég 2013-ban 557 millió euró nyereséget ért el. A bank március 25-ére ígérte eredményei részletes ismertetését.