eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Még mindig azonosíthatják magukat a pénztártagok

A sajtóban megjelent félmilliós számnál jóval kevesebben lehetnek azok a pénztártagok, akik nem azonosították magukat december 31-ig és így zárolták a számlájukat - mondta az InfoRádiónak a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

"Szeptember 30-án valóban még körülbelül 420-421 ezer pénztártag esetében nem történt meg az azonosítás. Itt együtt értendők az önkéntes, egészségpénztári és önsegélyező pénztári tagok. Azonban az év utolsó heteiben a pénztárak előzetes jelzései alapján ez a szám radikálisan lecsökkenhetett, hiszen az utolsó negyedévben intenzíven folytak az azonosítások, átvilágítások. A végleges adatokat a pénztárak még most jelentik le, de azt biztos, hogy ehhez a számhoz képest sokkal kisebb az a létszám, ahol ez még hiányzik" - mondta Binder István.

Hozzátette: "nagyon sokan tehát az utolsó pillanatra hagyta az azonosítást. Vélhetően felgyorsította a folyamatot, hogy a Magyar Nemzeti Bank október közepén kommunikációs kampányt indított, amelyhez a pénztárak is csatlakoztak. Felhívtuk a figyelmet, hogy ez csupán néhány perces művelet, személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges csak hozzá."

"Egyébként az azonosításra már 2013 júliusától lehetőség volt, csak sokan nem tudtak róla. A pénzmosás elleni törvények módosításakor azért hozta ezt a rendelkezést a jogalkotó, hogy ebben a szektorban sem jelenhessen meg a szürke- vagy feketegazdaság, ne lehessen különböző megtakarításokat tisztára mosni" - közölte a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

"Az első jó hír az, hogy a határidő nem jogvesztő, tehát aki a következő napokban megy a pénzárához, el tudja végezni az azonosítást, ennek semmiféle költsége és következménye nincs. A második pedig az, hogy a 2014 vége előtt megbízásai - például az, hogy egy önkéntes nyugdíj-biztosítási tag azon döntése, hogy melyik befektetési kosárban fialtassák a pénzét, vagy oda érkezzen a munkáltatójától a jövedelmének egy része, stb. - továbbra is érvényben vannak. Abból a szempontból nehezebb a még nem azonosított pénztártag helyzete, hogy 2015-től újabb megbízásokat nem tud adni, amíg be nem mutatja a személyi igazolványát és lakcímkártyáját" - jelezte Binder István.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×