Zuhantak az árfolyamok Athénban

InfoRádió / MTI
2015. február 5. 15:09
Zuhantak a görög részvény- és kötvényárfolyamok csütörtökön annak következményeként, hogy az Európai Központi Bank (EKB) úgy döntött, február 11-től már nem fogad el görög állampapírokat fedezetként refinanszírozási műveleteiben.

Az athéni értéktőzsde irányadó indexe, az Athex délben 5,39 százalékos veszteséggel 802,55 ponton állt. A csütörtöki kereskedés során eddig 768,04 és 845,71 pont között mozgott az index, azaz az előző napi záróértékéhez (848,04 pont) képest a mélyponton 9,19 százalékos mínuszban volt.

A 845,71 pontos nyitás után azonnal süllyedni kezdtek az árfolyamok: a legjobban a bankszektor (15,67 százalék), majd az egészségügyi (8,89 százalék), valamint a kőolaj- és földgázipari (6,52 százalék) vállalatok sínylették meg az EKB döntését.

A kétéves görög államkötvények hozama több mint 3 százalékkal 19,30 százalékra, a hároméveseké több mint 2 százalékkal 18,79 százalékra, az ötéveseké 14,9 százalékra, a tízéveseké pedig 10,87 százalékra ugrott.

A görög szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama 92 ponttal 1069 pontra ugrott a csütörtöki londoni forgalomban az irányadó ötéves lejáratra.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa szerdán úgy döntött, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az EKB hiteleihez a bóvli kategóriába sorolt, azaz magas kockázatú görög államkötvények vagy a görög kormány által garantált kötvények felhasználásával. Ezt azzal indokolta, hogy bizonytalanná váltak a Görögország és hitelezői által kötendő következő megállapodás kilátásai.

A görög kormány csütörtökön hangsúlyozta, hogy az EKB döntésének dacára a görög bankok likviditása biztosított. "Nincs ok nyugtalanságra" - jelentette ki a kormányszóvivő, hozzátéve, hogy az EKB döntésével politikai nyomást akar gyakorolni a Görögország és nemzetközi hitelezői közötti tárgyalásokra.

Miután a görög bankok jövő hét szerdától nem férhetnek hozzá az EKB 0,05 százalékos kamattal kínált hiteleihez, nem marad más lehetőségük fizetőképességük megőrzésére, mint az, hogy a nemzeti központi bank által biztosított sürgősségi likviditási támogatásért (ELA) folyamodjanak. A sürgősségi likviditási hitel kamata azonban 1,55 százalék, és az EKB kormányzótanácsa kétharmados többséggel az ELA mechanizmusának alkalmazását is felfüggesztheti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
görögök kontra EKB
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást