Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Matolcsy György szerint Európának új narratívára van szüksége

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eurózóna további integrációjára, a monetáris unió elmélyítésére van szükség - hangzott el a magyar jegybank által rendezett Lámfalussy konferencián. Matolcsy György jegybankelnök szerint politikai stabilitás nélkül nem lehet sikerre vinni a strukturális reformokat.

A jegybankelnök szerint politikai stabilitás nélkül a kormány nem tudta volna végrehajtani a strukturális reformokat. Hozzátette: új narratívára van szüksége Európának azután, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elindította monetáris politikai programjait.

Benoît Coeuré, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja a jegybankok függetlenségének szükségességéről beszélt, amely az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy jól működhessenek ezek az intézmények és megfelelő monetáris politika tudjon folyni. Szerinte az eurózóna további integrációjára, a monetáris unió elmélyítésére van szükség.

Ewald Novotny osztrák jegybankelnök előadásában arról beszélt, hogy több mint 25 évvel a vasfüggöny leomlása után hogyan fejlődtek a kelet-közép-, és dél-európai országok. Az elnök osztozik a Magyar Nemzeti Bank optimizmusában, amely a magyar gazdaság jövőbeli fejlődését kedvezőbbnek látja az IMF előrejelzésénél.

Felhívta a figyelmet a külföldi tulajdonú bankok részvételének a jelentőségére. Szerinte a pénzintézetek jelenléte pozitívumokkal járt a régió országainak számára, mert jól működő és politikailag nem motivált hitelezést folytattak.

Hozzátette: az osztrák bankok közép-európai bankcsoportokká alakultak át, integrált rendszerek jöttek létre, multinacionális vezetőséggel.

Erdem Basci, a Török Nemzeti Bank elnöke az árstabilitásról tartott előadásában kiemelte: a magas infláció és a defláció is károsan hat a gazdasági növekedésre. Egy központi bank az árstabilitás fenntartásával tud leginkább hozzájárulni a növekedéshez.

Hanganyag: Kaputa Júlia