eur:
393.87
usd:
369.57
bux:
65833.15
2024. április 23. kedd Béla

Másfélszeresére nőtt a problémás hitelek piaca

A múlt évben a 2013-ban mért 64 milliárd euró után 91 milliárd euróra nőtt a kontinensen a másodlagos hitelportfólió-piac, amely a problémás hitelek adásvételét jelenti - közölte a PwC portfólió tanácsadó csoportja, a negyedik negyedéves jelentésében, amelyet eljuttatott hétfőn az MTI-nek is.

A PwC szerint az európai másodlagos hitelportfólió-piac 2015-ben 100 milliárdosra nőhet, ebből 40 milliárd eurónyi hitelportfólió értékesítése már megkezdődött.

A jelentés kiemeli: 2014-ben a kereskedelmi ingatlanhitelek határozták meg a piacot, a teljes forgalom több mint felét, 49 milliárd eurót kitéve, az előző évi 18 milliárd euróval szemben. Ezt követték a fogyasztói jelzáloghitelek, mintegy 20 milliárd euróval - ami az előző évi érték duplája.

A legnagyobb aktivitás az Egyesült Királyság, Írország és Spanyolország piacain mutatkozott, ezeknek az országoknak a bankjai jegyezték a teljes forgalom 75 százalékát.

A PwC kutatásai szerint a bankok továbbra is 2 trillió eurónyi nem kívánt hitelállománnyal rendelkeznek. Bár e hitelek többsége - a rendes üzletmenet során - újrafinanszírozásra kerül, még így is óriási mennyiség kerülhet értékesítésre. A következő években a piac várhatóan a jelenlegi tranzakciós volumenek mellett is élénk marad - véli a jelentés.

Fekete Miklós, a PwC Magyarország üzleti tanácsadási csoportjának cégtársa az MTI-nek elmondta, hogy a portfóliók vételára mindenképpen névérték alatti és üzleti titok, de az ár annál magasabb, minél nagyobb a valószínűsége a kinnlevőség behajtásának. Az értékesítés előnye - a bankok szempontjából - az, hogy felszabadul az az idő, amelyet eddig a rossz hitelek menedzselésére fordítottak. Ezt például az új hitelek kihelyezésére fordíthatják, tekintettel arra, hogy a portfóliók vételára a hitelezés bővítésére is fordítható - tette hozzá Fekete Miklós.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×