eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Csökkenhet a bankadó

A kormányfő, majd a Fidesz frakcióvezetője is elképzelhetőnek tartotta a bankadó csökkentését.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten, a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elképzelhetőnek nevezte a bankadó fokozatos csökkentését a következő években, mivel annak idején válságadóként vezették be.

"El is mondtuk, hogy amint sikerül Magyarországot arra a pályára állítani, hogy jó reményeink lehessenek a jövőt illetően és sikerül az országot megmenteni a gazdasági összeomlástól, mert 2010-ben ez volt a tét, utána ezt az adónemet vissza fogjuk vinni arra a szintre, ami Európában ismeretes vagy legalábbis olyan szintre, ami nem ismeretlen Európában. A magyar gazdaság jól teljesít, természetesen még rengeteg munka áll előttünk, ezért föl lehet vetni ésszerű módon, hogy erre a korábbi vállalásunkra a következő években több lépésben, fokozatosan, tervezett módon és kiszámíthatóan visszatérjünk."

A kormányfőhöz hasonlóan Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is elképzelhetőnek tartotta a bankadó csökkentését, hisz a költségvetés stabil.

"A legfontosabb előfeltétele, hogy a bankok a hitelezés megnövelésével járuljanak hozzá a gazdasági növekedéshez. Amennyiben ez nem történik meg, akkor azt gondolom, hogy nagyon nehezen képzelhető el a bankadó csökkentése. Amennyiben elindul a hitelezés és a gazdasági növekedés is újabb erőre kap, tehát tartósan a 3 százalék körüli, vagy 2 százalékot meghaladó mértéken van, akkor azt gondolom, hogy el lehet gondolkodni a bankadó csökkentésén, ezt azonban legfeljebb majd a következő évi költségvetésnél tartom elképzelhetőnek."

A bankadó csökkentésének lehetőségéről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt hónapban egy a Napi Gazdaságnak adott interjúban is beszélt. Az idei költségvetés 144 milliárd forintos bevétellel számol a pénzügyi szervezetek különadójából.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×