Csökkenhet a bankadó

Infostart
2015. február 2. 08:57
A kormányfő, majd a Fidesz frakcióvezetője is elképzelhetőnek tartotta a bankadó csökkentését.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten, a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elképzelhetőnek nevezte a bankadó fokozatos csökkentését a következő években, mivel annak idején válságadóként vezették be.

"El is mondtuk, hogy amint sikerül Magyarországot arra a pályára állítani, hogy jó reményeink lehessenek a jövőt illetően és sikerül az országot megmenteni a gazdasági összeomlástól, mert 2010-ben ez volt a tét, utána ezt az adónemet vissza fogjuk vinni arra a szintre, ami Európában ismeretes vagy legalábbis olyan szintre, ami nem ismeretlen Európában. A magyar gazdaság jól teljesít, természetesen még rengeteg munka áll előttünk, ezért föl lehet vetni ésszerű módon, hogy erre a korábbi vállalásunkra a következő években több lépésben, fokozatosan, tervezett módon és kiszámíthatóan visszatérjünk."

A kormányfőhöz hasonlóan Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is elképzelhetőnek tartotta a bankadó csökkentését, hisz a költségvetés stabil.

"A legfontosabb előfeltétele, hogy a bankok a hitelezés megnövelésével járuljanak hozzá a gazdasági növekedéshez. Amennyiben ez nem történik meg, akkor azt gondolom, hogy nagyon nehezen képzelhető el a bankadó csökkentése. Amennyiben elindul a hitelezés és a gazdasági növekedés is újabb erőre kap, tehát tartósan a 3 százalék körüli, vagy 2 százalékot meghaladó mértéken van, akkor azt gondolom, hogy el lehet gondolkodni a bankadó csökkentésén, ezt azonban legfeljebb majd a következő évi költségvetésnél tartom elképzelhetőnek."

A bankadó csökkentésének lehetőségéről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt hónapban egy a Napi Gazdaságnak adott interjúban is beszélt. Az idei költségvetés 144 milliárd forintos bevétellel számol a pénzügyi szervezetek különadójából.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást