eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk

Kósa: finanszírozási kulcskérdés a takarékszövetkezeti integráció sikere

Kósa Lajos szerint a kis- és közepes vállalkozások (kkv) finanszírozásában kulcskérdés, hogy sikeres legyen a takarékszövetkezeti integráció.

Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) Németh Lászlónéval, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárával a hajdú-bihari megyeszékhelyen közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: az integrációval az állam megerősíti azt a pénzügyi közvetítői szektort, amelynek jelentős kapcsolata van a helyi vállalkozásokkal.

Kósa Lajos fontosnak nevezte, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetés időszakában a magyar kkv-szektornak jutó 3500-4000 milliárd forint fejlesztési forrást a vállalkozások úgy használják fel, hogy az hosszú távon, a támogatási időszakon túl is fejlődést és munkahelyeket jelentsen az adott térségben.

Ennek érdekében elengedhetetlen a pénzügyi közvetítő szektor - jelen esetben a takarékszövetkezetek -, az önkormányzatok, az állam és a vállalkozások együttműködése - tette hozzá Kósa Lajos.

Németh Lászlóné elmondta: év végére létrejöhet az a garanciaközösség, amely az állam által a takarékszövetkezeti rendszer számára nyújtott 136 milliárd forintnak köszönhetően erős biztonsági háló lesz a takarékok és ügyfeleik számára.

Az államtitkár szerint a legfontosabb kérdés, hogy a döntések helyben szülessenek és ne egy külföldi tulajdonban lévő bank anyaországában. Ezért szeretnénk a hazai pénzügyi rendszer minél nagyobb százalékát hazai tulajdonosok kezében tudni - fűzte hozzá.

A tavaly nagy vihart kiváltott, integrációról szóló törvényről - amely "sok beégetett érdekszférát sértett" - Németh Lászlóné kijelentette: mára világossá vált, hogy olyan rendszert építenek ki, amely komoly fejlődési lehetőséget biztosít a takarékszövetkezeteknek.

Elmondta azt is: a Magyar Fejlesztési Banknál (MFB) átalakulás kezdődött, amelynek eredményeként a bank tevékenységének fókuszába a közvetlen hitelezés helyett a leánycégek - takarékszövetkezet - által forgalmazott pénzügyi termékek fejlesztése kerül.

Németh Lászlóné az MTI érdeklődésére beszámolt arról, hogy a 119 hazai takarékszövetkezetből eddig 35 felelt meg az integrációs követelményeknek, a többi 84 integrációja az év végéig megtörténik.

A szövetkezetek saját tőkéje 150 milliárd forint, ehhez jön az állam által biztosított 136 milliárdos forrás - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az 1600 hazai takarékpénztári fiók és a 2500 postahivatal bevonásával a jövőben az ország minden településén ugyanolyan pénzforgalmi szolgáltatást tudnak biztosítani az ügyfeleknek.

Papp László, Debrecen vállalkozói vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy a rugalmasabb feltételek eredményeként a takarékszövetkezetek a jövőben a jelenlegi 20 százalék helyett 30-35 százalékra növelik részesedésüket a kkv-szektor finanszírozásában.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×