eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb mélyponton a rubel árfolyama

Erősödött a dollár és az euró a moszkvai tőzsde devizakereskedésében hétfőn, az orosz fizetőeszköz értéke újabb történelmi mélypontra zuhant a dollárhoz, valamint az euróból és dollárból álló valutakosárhoz képest is.

Helyi idő szerint dél körül a dollár jegyzése 1 százalékkal 39,57 rubelre növekedett - először lépte át a 39,50 rubeles szintet -, az euró árfolyama pedig 1,14 százalékkal 50,18 rubelre emelkedett. A rubel jegyzése a valutakosárhoz képest 44,35-re gyengült, azaz hajszálnyira áll a 35,4 és 44,4 rubel közötti sáv felső értéhez. E szintek alatt vagy felett a jegybank már interveniál a piacon.

A rubel árfolyama folyamatosan gyengül a devizák iránti erős kereslet és az orosz export egyik legfőbb eleme, a kőolaj világpiaci árának csökkenése nyomán. Gyorsította az esést a dollárnak az amerikai kamatemelési várakozásokkal összefüggő felértékelődése. Az év eleje óta a rubel értéke 20 százalékkal csökkent a dollárhoz képest.

Mínuszban állnak a moszkvai értéktőzsde irányadó indexei is. Helyi idő szerint délután fél négy körül a rubelben számított MICEX-index 0,39 százalékkal 1428,50 pontra, a dollárban számított RTS-index pedig 1,42 százalékkal 1139,76 pontra esett. A mutatókat lefelé hajtja a gyenge rubel és az olaj árának csökkenése, de a rövid távú kilátásokat erősítheti, hogy haladásról számoltak be a pénteken tartott orosz-ukrán gáztárgyalások után, aminek nyomán a Nyugat enyhítheti az Oroszországot sújtó szankciókat.

A vállalati hírek közül a Jevtusenkov-ügy újabb nagy hullámokat vetett. A moszkvai választottbíróság pénteken zárolta a Vlagyimir Jevtusenkov orosz milliárdos cégei által megvásárolt Basnyefty kőolajtársaság részvényeit, miután a főügyészség pert indított azok visszaszerzéséért. Jevtusenkov nemcsak a Basnyefty, hanem a volt szovjet térségben az egyik legnagyobb mobilszolgáltató, az MTSZ részvényeit is birtokló Szisztyema nevű cég igazgatótanácsának elnöke. Az orosz milliárdos ellen szeptember 16-án pénzmosás vádjával bűnvádi eljárást indítottak és házi őrizetbe helyezték őt.

A Szisztyema kereskedését fel kellett függeszteni hétfőn, mert az árfolyama újabb több mint 20 százalékkal zuhant. A Basnyefty majdnem hatszázalékos mínuszban áll.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×