Alacsonyabb lehet a vártnál az idei német GDP-növekedés

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 28. 13:08
Sigmar Gabriel német szövetségi gazdasági miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy az idén nem sikerül elérni a kormány által előirányzott gazdasági növekedést.

"Előfordulhat, hogy a növekedés mértéke valamivel elmarad az előirányzott 1,8 százaléktól, a növekedési potenciál azonban így is nagyon erős, a foglalkoztatás pedig robusztus" - jelentette ki a miniszter a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiócsatornának adott interjúban.

A lehetséges elmaradás okát a miniszter az orosz-ukrán konfliktusban vélte felismerni, ami szerinte nem csak az Oroszországgal közvetlen üzleti kapcsolatban lévő vállalatoknál vetette vissza a beruházási hajlandóságot, hanem a gazdaság egészében.

"Európai összehasonlításban azonban Németország ezzel együtt is kifejezetten szép teljesítményt mutathat majd fel" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a foglalkoztatottak száma a valaha elért legmagasabb, 42 millió, és ami még ennél is fontosabb, a társadalombiztosítást fizető foglalkoztatottak 30 millió feletti száma 500 ezerrel több, mint 2013-ban.

A német gazdaság nagyon jó állapotban van - szögezte le az interjúban Sigmar Gabriel gazdasági miniszter.