Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az almatermelő gazdák megsegítése érdekében almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. - tájékoztatta Kurucz Éva kormányszóvivő szombaton az MTI-t.

Közlése szerint az állami tulajdonú társaság kilónként 35 forintért vásárolja meg az étkezési almát a gazdáktól, az ipari almáért pedig kilónként 20 forintot fizetnek.

Az így megvásárolt magyar almát elsősorban a közétkeztetésben kívánják felhasználni - fűzte hozzá.

A magyar gyerekek kapják meg azt az almát és a belőle készült ivóleveket, amit a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vásárol fel a jövőben a gazdáktól - tájékoztatta Fazekas Sándor szombaton az MTI-t.

A földművelésügyi miniszter közölte, hogy elsősorban a közétkeztetésben kívánják felhasználni a magyar almát, amit iskolákba, óvodákban és idősotthonokba juttatnak el, és a kormány üdvözli ezt a szándékot.

Ugyanakkor azt javasolják az almatermelőknek, hogy minél nagyobb mennyiséget értékesítsenek a kis- és nagykereskedelem kihagyásával, vagyis közvetlenül a lakosság számára.

Szervezzenek almaakciókat lakótelepeken, intézményeknél, hivataloknál, amihez segítséget nyújthat a Nemzeti Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), és támogathatják a termelői szervezetek is - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Hozzátette, hogy közeleg az almapálinka szezonja is, ezért várhatóan sokan vásárolnak majd léalmát pálinkafőzés céljából.

A miniszter abban bízik, hogy el fogja fogyasztani a magyar lakosság a bő termést. Rengeteg olyan étel van, amiben az alma felhasználható: sütemények lekvárok, aszalványok és ivólevek - jegyezte meg Fazekas Sándor.

Kurucz Éva kormányszóvivő előzőleg azt közölte, hogy az almatermelő gazdák megsegítése érdekében almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. Az állami tulajdonú társaság kilónként 35 forintért vásárolja meg az étkezési almát a gazdáktól, az ipari almáért pedig kilónként 20 forintot fizetnek.

Hozzáfűzte, hogy a kormány folyamatosan nyomon követi az idei rekordtermés és az orosz embargó miatt kialakult helyzetet a magyar almapiacon, és minden lehetséges módon segíti a gazdákat.