Nem "blokád" a Magyarországról Ukrajnába irányuló gázszállítás felfüggesztése

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 26. 17:29
Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja szerint nem jelent "blokádot" az, hogy Magyarország felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázszállítást.

Günther Oettinger az orosz földgáz ukrajnai szállításáról uniós közvetítéssel folytatott orosz-ukrán tárgyalások pénteki, berlini fordulója után a német fővárosban tartott sajtótájékoztatón az Ukrajnába irányuló magyarországi földgázszállítás felfüggesztésének okára vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: "a magyarok néhány órája közölték Ukrajnával, hogy a fordított irányú gázszállítás a hónap végéig technikailag nem lehetséges".

Hangsúlyozta: figyelembe kell venni, hogy "a tagállamok a saját tározóikat is fel akarják tölteni, a saját ellátásbiztonságukat is erősíteni akarják".

"Azt gondolom, hogy nem blokádról van szó" - tette hozzá.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt csütörtök este közölte az MTI-vel, hogy átmenetileg szünetelteti a földgázszállítást Ukrajna felé. Az elrendelt megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnő a beszállítási igény - tájékoztatott a társaság.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtök este közölte az MTI-vel: a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a felkészülést a télre.

A Naftohaz ukrán gázszolgáltató az MTI-hez eljutatott közleményében sajnálatát fejezte ki az FGSZ döntése miatt, és felszólította a magyar partnervállalatot, hogy tartsa tiszteletben a szerződésből fakadó kötelezettségeit, illetve az uniós jogszabályokat. Szerintük a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást