Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Draghi: az orosz recesszió Európát is érinti

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz gazdaság recessziója Európát is érinti, de a hatás csak mérsékelt lesz, mert a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok viszonylag szerények Európa teljes külkereskedelméhez képest - mondta Mario Draghi az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatóján Vilniusban.

"Az orosz gazdaság teljesítménye csökken, a növekedés mértéke jelentősen visszaesett, és teljesen bizonyos, hogy ez valamennyire hatással lesz az európai keresletre" - fogalmazott Mario Draghi.

A sajtótájékoztató előtti beszédében Mario Draghi méltatta a balti országokat a véghezvitt fiskális reformok miatt. A balti országok sikeressége Draghi szerint bizonyítja, hogy a konszolidáció rövidtávú teher, de egyben a hosszú távú gazdasági növekedés alapja is.

Litvánia lesz az eurózóna 19. tagállama, mikor 2015. január 1-jén ott is bevezetik az eurót. Mario Draghi szerint az eurózónához való csatlakozás biztonságot adhat Litvániának a mostani bizonytalan geopolitikai környezetben.

Az EKB-elnöke a litván Verslo Zinios üzleti napilapban csütörtökön megjelent interjújában megismételte korábbi üzenetét: a központi banknál készek újabb "nem hagyományos" enyhítő intézkedéseket alkalmazni, ha veszélybe kerül inflációs célkitűzésük.

Mario Draghi az interjúban újra elmondta, hogy az előzetes adatok alapján a vártnál kedvezőtlenebb volt a gazdasági környezet Európában nyáron, és az év második felében csak szerény gazdasági növekedés várható. Draghi ismét sürgette az európai kormányokat, hogy valósítsanak meg strukturális reformokat, hogy beinduljon a gazdasági növekedés.