eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Meglódult a lakáshitelezés

Meglódult a lakáshitelezés, sokan érdeklődnek, és többen vásárolnak, ami egyrészt az alacsony kamatoknak köszönhető, másrészt az elhalasztott lakásvásárlásoknak már itt van az ideje - mondta az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Tokodi Gábor hozzátette: emellett a lakásépítéseknél is egyértelmű pozitív jelek láthatóak.

A hitelezés oldalán az ügyféligények számának jelentős növekedését tapasztaltuk, már fél-egy éves időszakra visszatekintve - mondta az InfoRádiónak az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Tokodi Gábor hozzátette: most azonban azt látjuk, hogy megjelentek a 2014 év első félévi építési, illetve építés engedély-kiadási adatok. Ebből az a jó hír látszik, hogy 2013-hoz képest közel 20 százalékos növekedés tapasztalható mind az új ingatlan átadásában, mind pedig az építési engedélyek kiadásában.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte, az elmúlt öt évben ez az első olyan rövidebb időszak, amikor érzékelhető növekedés tapasztalható, és az is jó hír, hogy vannak olyan területek, ahol ez a növekedés még inkább kézzelfogható. Jellemzően azok a területek, ahol amúgy a gazdaság is erősebb, például Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Budapest és vonzáskörzetében.

"Az ehhez kapcsolódó hiteligény úgy látjuk, hogy egyre inkább erősödik" - fogalmazott. Mint mondta, ennek az egyik legfontosabb jele, hogy azokban a kampányokban, amelyekben a különböző díjelengedési akcióink vannak, a beérkező ügyféligények száma jelentősen nőtt.

Emellett az ügyfelek egyre szélesebb körben használják azokat a kalkulátorokat, amelyek a honlapokon megtalálhatók. Itt két nagyon fontos ellenőrzési pont van. Egyrészt lehetőség van az állami támogatások jogosultságának megvizsgálására, másrészt pontosan meg lehet határozni, hogy az adott jövedelmi viszonyhoz, illetve az adott ingatlanhoz kapcsolódóan mekkora hitelösszeg és mekkora havi törlesztőrészlet jön ki - mondta Tokodi Gábor.

Arról is beszélt, hogy az alapterület esetében korábban a 100 négyzetméter feletti ingatlanok voltak a jellemzőek, a válság időszaka alatt ez lényegesen csökkent, 60-80 négyzetméterre, az idei legfrissebb adatok 90 négyzetméter körüli alapterületről szólnak.

Amúgy az önrész és a hitel esetében is pozitív elmozdulás tapasztalható. "A válság ideje alatt jellemzően a készpénzes vásárlások voltak előtérben, most azt tapasztaljuk, hogy megjelentek azok a hitelfelvevők, akik jellemzően 60 százalék körüli finanszírozással próbálják az ingatlant megvásárolni". Ez abból a szempontból is fontos és jónak tűnik, hogy a jelenlegi kamatszint mellett jellemzően 5-8 millió forint hitelösszeggel számolva egy olyan havi törlesztőrészlet jön ki, ami összességében már megéri akár egy befektetési vásárlás esetében is - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×