eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az MNB biztosítja a lakossági devizahitelek kivezetéséhez szükséges devizát

Az MNB Monetáris Tanácsa szeptember 23-i, keddi ülésén döntött arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank a bankrendszer számára biztosítja a lakossági devizahitelek kivezetéséhez, az elszámoláshoz és a forintosításhoz is szükséges deviza mennyiségét - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a jegybank szerdai tájékoztatóján.

Kiemelte: a program célja, hogy a lakossági devizahitelek kivezetése gyorsan, rendezetten, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése mellett és a forint árfolyamára gyakorolt érdemi hatás nélkül menjen végbe.

A tájékoztatón kiadott írásos közlemény szerint a jegybanki program két eszközből áll: egy rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött spot (azonnali) euro eladási ügyletből, illetve egy hosszabb futamidejű, spot euro eladási ügylettel kombinált devizaswap ügyletből.

Az MNB programja 2014. október 13-ától áll a bankok rendelkezésére, a jegybank a programot az elszámolásokhoz kapcsolódó szakaszban legalább 2015. március végéig fenntartja. Az MNB az árfolyamréssel, illetve az egyoldalú kamat- vagy kamatfelár-emeléssel kapcsolatos banki elszámolások fedezéséhez 3 milliárd eurós keretösszeget határozott meg, amiből a jegybank legfeljebb 1 milliárd eurót kínál fel a feltétel nélküli ügyletekre, 2 milliárd eurót pedig a rövid külső adósság csökkentési feltételhez kötött spot euro eladásokra.

Nagy Márton elmondta: szerdán a parlament várhatóan megszavazza az elszámolási törvénytervezetet, amely kimondja, hogy a fogyasztói hitelszerződéseknél az árfolyamrés és az egyoldalú kamat- vagy kamatfelár-emelés tisztességtelen alkalmazásából adódó túlfizetést tőke-előtörlesztésként kell elszámolni.

Kiemelte: ez közel 1000 milliárd forintos, főként adósság-csökkentéshez kapcsolódó visszatérítést jelent az ügyfelek részére, de a bankokat érő tényleges veszteség ennél kisebb lehet. Hozzátette: a pénzintézetek részéről az elszámolás miatt újonnan megképzett értékvesztést csökkenti az adósság-elengedés miatt a lakossági nem teljesítő hitelportfólió mögé korábban félretett értékvesztés visszaírása és az adóvisszatérítés. A bankok veszteségének mértéke függ az árfolyamtól, így a bankok törekedni fognak közgazdasági értelemben nyitott árfolyam-pozíciójuk zárására, ami jelentős devizakeresletet generál - elemezte Nagy Márton. Hozzátette: később az elszámolást követően a forintosítás is devizakeresletet eredményez majd.

Rámutatott: az MNB programja mind az elszámolás, mind a jövőben a forintosítás esetén a szükséges devizakereslet kielégítését célozza, így a devizaigény nem fog a pénzpiacokon nyomást gyakorolni a forint árfolyamára. Az MNB a devizakínálat biztosítását a nemzetközi tartalékából oldja meg - tette hozzá.

A tájékoztatón kiosztott közleményből kiderül: a jegybanki eszközökből a feltételes eszköz esetében az MNB a banki mérlegek sajátosságait figyelembe véve azt írja elő, hogy a bankoknak a kapott deviza 50 százalékának megfelelő mértékben kell csökkenteniük a rövid lejáratú külső adósságukat. A devizalikviditást a bankok a rövid adósság visszafizetéséig az MNB-nél rövid swap ügyletekben "görgetik", így az adott összeg a tényleges felhasználásig a jegybanknál marad. A feltételes jegybanki eszköz esetén a devizatartalék rövid távon csökken, ugyanakkor a rövid lejáratú külső adósság visszafizetésén keresztül mérséklődik az MNB tartalékigénye is.

A feltételes eszköz mellett a jegybank bevezeti a hosszabb futamidejű, feltétel nélküli eszközt is, ami egy devizapiaci spot euro eladási ügylet és egy hosszú devizaswap kombinációja. Ez az eszköz elsősorban azon bankoknak áll rendelkezésükre, amelyek hosszú swap-ügyletekre, vagy hosszú adósságra épülő finanszírozási szerkezetükből adódóan nem tudják rövid lejáratú külső adósságukat csökkenteni.

A feltétel nélküli ügyletben zajló euro-eladás esetében a deviza-likviditás csak éven túli lejáratokon áll a bankok rendelkezésére. A feltétel nélküli eszköz így rövid távon nem csökkenti a devizatartalék szintjét, a tartalék felhasználása - a bankok igényeihez igazodva - időben elnyújtva történik majd - olvasható a jegybanki közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×