eur:
393.96
usd:
369.34
bux:
65776.04
2024. április 23. kedd Béla

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Magyar Cukor Zrt-vel és az Agrana-Juice Kft-vel

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány az osztrák Agrana élelmiszeripari csoport két magyarországi leányvállalatával, a Magyar Cukor Zrt.-vel és az Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel.

A szerződést Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár és Johann Marihart, az Agrana elnök-vezérigazgatója írta alá kedden Kaposváron, Magyarország egyetlen cukorgyárában.

Szabó László hangsúlyozta: a kormány fontos partnere az Agrana cégcsoportra, amely a magyar munkaerő szaktudására és hatékonyságára építve, modern technológiát alkalmazva erősíti a nemzetgazdaságot.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a termelőknek nyújtott agrártámogatásnak köszönhetően a magyar gazdálkodók elfogadható felvásárlási áron megfelelő mennyiségű alapanyagot biztosítanak a kaposvári gyár számára.

Az Agrana a negyedik osztrák stratégiai partnere Magyarországnak - közölte Szabó László, aki Ausztriát Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnereként említve közölte: 2013-ban 9,5 milliárd euró volt a kereskedelem a két ország között, ez a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 6,1 százaléka.

A kaposvári cukorgyárral kapcsolatos tervekről az államtitkár úgy vélekedett: a cég hosszú távon gondolkodik és gondol a jövő nemzedékre, a fenntarthatóságra is. Nem csupán a környéken élőknek fog hosszú távon megélhetést biztosítani, de környezettudatos fejlesztéseivel a kaposvári gyár példát jelent sok magyar vállalat számára - tette hozzá.

Johann Marihart méltatta a magyar kormány eddigi támogatását a kaposvári gyár fejlesztéséhez, valamint a hazai cukorrépa-termelés növelése érdekében kifejtett tevékenységét.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány támogatásával épült meg Európában egyedüliként a cukorgyártás melléktermékéből biogázt előállító üzem, jelentősen csökkentve ezzel az energiaköltségeket.

Az Agrana számára a kaposvári cukorgyár, mint a környék legnagyobb cukorrépa feldolgozója, nagyon fontos stratégiai pont a Nyugat-Balkán felé - fogalmazott Johann Marihart, jelezve: ezért további befektetéseket terveznek.

Fontos számukra az is, hogy magyar termelőktől vásárolják fel az alapanyagot - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere szerint a megállapodás bizonyítéka annak, hogy Magyarország egyetlen cukorgyárának léte nemcsak helyi, kaposvári, hanem magyar nemzeti érdek is.

"Mi kaposváriak is készek vagyunk kivenni részünket abból a munkából, amelynek célja Magyarország megerősítése" - fogalmazott a polgármester, aki reális célkitűzésként jelölte meg azt, hogy "az évtized végére Kaposváron mindazok dolgozhassanak, akik akarnak".

"Kaposvár számára a cukorgyár léte óriási kincs" - hangoztatta Szita Károly, hozzátéve: kaposváriak százait foglalkoztatja és jelentős adóbefizetéssel járul hozzá a város működtetéséhez.

A Magyar Cukor Zrt. 1995. július 1-jén jött létre öt hazai cukoripari részvénytársaság (Ács, Ercsi, Mezőhegyes, Sarkad, Sárvár) egyesülésével, majd egy évvel később - 1996 őszén - a társaságban többséget szerzett az osztrák Agrana-csoport. A Kaposvári Cukorgyár jogutódjaként 1990-ben létrejött Kaposcukor Rt. 1998. decemberében olvadt be a Magyar Cukor Zrt.-be.

Az évi 105 ezer tonnás cukorgyártási kapacitásával az európai középmezőnyhöz tartozó kaposvári gyárban az elmúlt hat évben összesen 10 milliárd forint beruházás valósult meg, amelyek a kapacitás bővítését, az energiaellátás fejlesztését, a hatékonyság növelését, illetve a cukor minőségének javítását szolgálták. Elkezdtek egy újabb beruházást - ötmilliárd forintból egy csomagolóüzemet építenek -, továbbá szita- és osztályozóállomást, illetve raktárt is létesítenek.

A kaposvári gyár jelenleg 217 állandó dolgozót foglalkoztat, kampány idején további száz idénymunkás vesz részt a cukorrépa feldolgozásában.

Az idei, mintegy 100 naposra tervezett 121. kampány alatt a tervek szerint 715 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×