eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kopint-Tárki: éves szinten 3,5 százalék körüli gazdasági növekedés várható az idén

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet szakértői szerint a magyar gazdaság az idén 3,5 százalék körül bővül, jövőre pedig 2,7 százalékkal.

Az intézet kedden bemutatott prognózisa azzal számol, hogy az idei második negyedévi, 3,9 százalékos növekedés után lassul a gazdaság bővülése, és a fogyasztási kiadások gyorsulásához az állóeszköz-felhalmozás lassulása párosul 2014 második felében.

A gazdaságkutató szakemberei 2014-re 0,1 százalékos, 2015-re pedig 2,2 százalékos éves inflációt várnak. Megjegyzik, hogy a dezinflációs nemzetközi környezet és a hazai rezsicsökkentés hatására a fogyasztói árindex korábban nem tapasztalt mély szintre süllyedt, és 2014 első 8 hónapjában az infláció 0 százalék volt.

A Kopint-Tárki szakértőinek várakozásai szerint a fogyasztás a következő hónapokban is csak mérsékelt ütemben gyorsul, a háztartások még mindig viszonylag óvatos magatartása, tartozásaik visszafizetése és a korlátozott banki hitelkínálat miatt. A reálkeresetek idei növekedési üteme várhatóan 3,5 százalék körül alakul, a háztartások reáljövedelme akár 4 százalékkal, a magánfogyasztás durván 2 százalékkal emelkedhet.

Az ipar bruttó termelése az idei első hét hónapban közel 10 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a növekedési ütem gyorsulása mellett. Az exportértékesítés maradt a növekedés fő hajtóereje, de az ipar enyhe gyorsulása az első negyedévet követően annak köszönhető, hogy a belső felhasználás csökkenésből növekedésbe fordult. Az idei év további részében már nem számítanak az ipar év/éves dinamikájának jelentős lassulására, ugyanakkor a következetesen romló, bár még pozitív vállalati várakozások a jövő évi ipari növekedés számottevő lefékeződését vetítik előre. Az idén az ipar bruttó termelésének nagyjából 9,5 százalékos bővülésével számolnak a Kopint-Tárki kutatói.

Ez év első hét hónapjában mindkét építményfőcsoportban erősebbé, magabiztosabbá vált a 2012 közepén elkezdődött építőipari növekedés. Az építőipar bruttó kibocsátásának növekedése 2014-ben elérheti a 20 százalékot, 2015-ben 14-15 százalékos növekedést valószínűsítenek a cég kutatói.

Az idei első negyedévi közel 23 százalékot követően a második negyedévben is kiugró, 21 százalékot meghaladó ütemben nőtt a nemzetgazdasági beruházások volumene. A rendkívüli dinamika elsősorban a vállalati beruházásoknak köszönhető, de az állami beruházások növekedési üteme is erőteljes, 15 százalék körüli maradt. Az idei év további részében lassulásra lehet számítani, de az éves átlagos növekedés így is dinamikus, 10-15 százalékos lesz.

A konjunktúrakutató cég szakértői kiemelték: a foglalkoztatottság rendkívüli ütemben nő. A közmunkások számának késő nyári ismételt felfutása miatt a foglalkoztatottak létszáma még hónapokon keresztül 4 százalék körüli ütemben bővülhet; az egész év átlagában mintegy 4,5 százalékos létszám-növekedéssel, valamint 7,8-7,9 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak 2014-ben.

A Kopint-Tárki előrejelzése szerint az államháztartás eredményszemléletben az idén és jövőre is 2,9 százalékos GDP-arányos hiánnyal zár majd, az államadósság pedig 80 százalékon marad.

Az export idén 7, jövőre 6,5 százalékkal, az import idén 7,3 százalékkal, 2015-ben 6,9 százalékkal bővül majd.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×