eur:
392.85
usd:
366.71
bux:
66235.51
2024. április 25. csütörtök Márk

Átszabják az orosz embargó miatti uniós támogatást

Új javaslatot készít az Európai Unió az orosz embargó miatti bevételkiesés kompenzálására a zöldség-gyümölcs szektor számára - mondta a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, azután, hogy a lengyel túljegyzés miatt be kellett fagyasztani a keretet. Feldman Zsolt hozzátette: országokra lebontva, az exportvolumen arányában alakítják ki a kereteket.

"A zöldség-gyümölcs szektort nagyon érzékenyen érinti az orosz import-korlátozás, hiszen friss piaci termékekről van szó, amelyeket nem lehet napokig tárolni. Ezért az Európai Unió javaslatot fogalmazott meg a szektor megsegítésére. Ám az a 125 millió eurós keretösszeg, amelyet e célra szántak, ebben a formában nem volt alkalmas az így keletkezett problémák kezelésére. Ezért a napokban maga az Európai Bizottság is egy új javaslattal fog előállni, amely már kifejezetten az orosz export-teljesítménnyel összefüggésben próbál meg közvetlen segítséget nyújtani az érintett termelők számára" - ismertette a helyettes államtitkár..

Feldman Zsolt jelezte: már kaptak előzetes értesítést a tervezetről. Ennek alapján lényegében mennyiségi kvótákat kapnának a tagállamok, amelyeket adott keretek között szabadabban használhatnának fel.

"Várjuk, hogy Magyarország vajon mekkora mennyiségi kvótát fog kapni. Ugyanis ez alapján lehet majd év végéig lefolytatni a mennyiségi kvóták felhasználását és annak alapján a támogatások eljuttatását a termelőkhöz" - tette hozzá az államtitkár.

"Bízunk benne, hogy az újabb brüsszeli intézkedés valamennyivel szerencsésebb lesz, mint az előző, sikertelen akció, hiszen alapvetően az európai uniós szankciós politika, és az Európai Unió és Oroszország közötti konfliktus az, ami most az érintett zöldség-gyümölcs-termelőket sújtja" - fogalmazott Feldman Zsolt.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy Lengyelország egy nap alatt magát az uniós keretet is meghaladó mértékben, sőt a saját export-volumenét meghaladó mértékben nyújtott be igényeket Brüsszelhez, emiatt az Európai Bizottság azonnal felfüggesztette az előző keretet.

"Ez elég komoly kifogásokat váltott ki azon tagállamokban, akik emiatt úgy tűnik, hogy közvetlenül nem juthatnak hozzá a forrásokhoz" - mondta Feldman Zsolt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×