Átszabják az orosz embargó miatti uniós támogatást

Infostart
2014. szeptember 22. 20:11
Új javaslatot készít az Európai Unió az orosz embargó miatti bevételkiesés kompenzálására a zöldség-gyümölcs szektor számára - mondta a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, azután, hogy a lengyel túljegyzés miatt be kellett fagyasztani a keretet. Feldman Zsolt hozzátette: országokra lebontva, az exportvolumen arányában alakítják ki a kereteket.

"A zöldség-gyümölcs szektort nagyon érzékenyen érinti az orosz import-korlátozás, hiszen friss piaci termékekről van szó, amelyeket nem lehet napokig tárolni. Ezért az Európai Unió javaslatot fogalmazott meg a szektor megsegítésére. Ám az a 125 millió eurós keretösszeg, amelyet e célra szántak, ebben a formában nem volt alkalmas az így keletkezett problémák kezelésére. Ezért a napokban maga az Európai Bizottság is egy új javaslattal fog előállni, amely már kifejezetten az orosz export-teljesítménnyel összefüggésben próbál meg közvetlen segítséget nyújtani az érintett termelők számára" - ismertette a helyettes államtitkár..

Feldman Zsolt jelezte: már kaptak előzetes értesítést a tervezetről. Ennek alapján lényegében mennyiségi kvótákat kapnának a tagállamok, amelyeket adott keretek között szabadabban használhatnának fel.

"Várjuk, hogy Magyarország vajon mekkora mennyiségi kvótát fog kapni. Ugyanis ez alapján lehet majd év végéig lefolytatni a mennyiségi kvóták felhasználását és annak alapján a támogatások eljuttatását a termelőkhöz" - tette hozzá az államtitkár.

"Bízunk benne, hogy az újabb brüsszeli intézkedés valamennyivel szerencsésebb lesz, mint az előző, sikertelen akció, hiszen alapvetően az európai uniós szankciós politika, és az Európai Unió és Oroszország közötti konfliktus az, ami most az érintett zöldség-gyümölcs-termelőket sújtja" - fogalmazott Feldman Zsolt.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy Lengyelország egy nap alatt magát az uniós keretet is meghaladó mértékben, sőt a saját export-volumenét meghaladó mértékben nyújtott be igényeket Brüsszelhez, emiatt az Európai Bizottság azonnal felfüggesztette az előző keretet.

"Ez elég komoly kifogásokat váltott ki azon tagállamokban, akik emiatt úgy tűnik, hogy közvetlenül nem juthatnak hozzá a forrásokhoz" - mondta Feldman Zsolt.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást