eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Századvég: a növekedés az idén dinamikus, jövőre lassabb ütemű lesz

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a gazdasági növekedés 2014-ben dinamikus lesz, elérheti a 3,3 százalékot, míg 2015-ben 2,4 százalékra lassulhat üteme.

A gazdaságkutató MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint a növekedési ütem lassulása a technikai hatások mellett az egyedi gazdaságélénkítő folyamatok - növekedési hitelprogram, uniós források - lecsengésének következménye.

Az idén a növekedés legfőbb hajtóereje a beruházás - ezen belül is főként a járműipar -, míg jövőre a fogyasztás lesz, vagyis az elemzők egy belső forrásokra támaszkodó gazdaságszerkezetet vetítenek előre.

Az elemzők arra számítanak, hogy a versenyszféra tartósan átveheti az uniós forrásokból megvalósuló állami nagyberuházások gazdaságélénkítő szerepét, köszönhetően a növekedési hitelprogram második szakasza iránti élénkült keresletnek, aminek hatására a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1000 milliárd forintra emelte a keretet.

A háztartások fogyasztói hajlandósága folyamatosan növekszik: részben a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése miatt, a tartósan alacsony kamat- és inflációs környezet, illetve a csökkenő óvatossági megtakarítások eredményeként.

A századvég elemzői még nem számoltak a kormány szeptemberben várható újabb devizahiteles programjával, amely további lökést adhat a fogyasztásnak, másrészről a bankok tőkehelyzetét ronthatja.

Az élénkülő belső felhasználás és a törékeny nemzetközi gazdasági környezet eredményeként azonban tovább szűkül majd a külkereskedelmi többlet, illetve a nettó export gazdaságot visszafogó hatása is érvényesül - mutatnak rá.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzői azt várják, hogy az infláció 2014-2015-ben éves szinten a jegybank 3 százalékos inflációs célja alatt marad, de a jövő év végére felgyorsul, amit a bázishatások mellett az erősödő belső kereslet okoz, így a jövő év végére a mutató a jegybanki cél szintjére emelkedhet.

Az elemzők úgy vélik, hogy a gazdasági növekedés pályája érdemben nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét. A költségvetési hiány az intézet becslése szerint a kormányzati előirányzatnál is kedvezőbb lehet, és jövőre sem látható kiigazítási kényszer.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×