Századvég: a növekedés az idén dinamikus, jövőre lassabb ütemű lesz

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 19. 12:38
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. prognózisa szerint a gazdasági növekedés 2014-ben dinamikus lesz, elérheti a 3,3 százalékot, míg 2015-ben 2,4 százalékra lassulhat üteme.

A gazdaságkutató MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint a növekedési ütem lassulása a technikai hatások mellett az egyedi gazdaságélénkítő folyamatok - növekedési hitelprogram, uniós források - lecsengésének következménye.

Az idén a növekedés legfőbb hajtóereje a beruházás - ezen belül is főként a járműipar -, míg jövőre a fogyasztás lesz, vagyis az elemzők egy belső forrásokra támaszkodó gazdaságszerkezetet vetítenek előre.

Az elemzők arra számítanak, hogy a versenyszféra tartósan átveheti az uniós forrásokból megvalósuló állami nagyberuházások gazdaságélénkítő szerepét, köszönhetően a növekedési hitelprogram második szakasza iránti élénkült keresletnek, aminek hatására a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1000 milliárd forintra emelte a keretet.

A háztartások fogyasztói hajlandósága folyamatosan növekszik: részben a rendelkezésre álló jövedelem emelkedése miatt, a tartósan alacsony kamat- és inflációs környezet, illetve a csökkenő óvatossági megtakarítások eredményeként.

A századvég elemzői még nem számoltak a kormány szeptemberben várható újabb devizahiteles programjával, amely további lökést adhat a fogyasztásnak, másrészről a bankok tőkehelyzetét ronthatja.

Az élénkülő belső felhasználás és a törékeny nemzetközi gazdasági környezet eredményeként azonban tovább szűkül majd a külkereskedelmi többlet, illetve a nettó export gazdaságot visszafogó hatása is érvényesül - mutatnak rá.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzői azt várják, hogy az infláció 2014-2015-ben éves szinten a jegybank 3 százalékos inflációs célja alatt marad, de a jövő év végére felgyorsul, amit a bázishatások mellett az erősödő belső kereslet okoz, így a jövő év végére a mutató a jegybanki cél szintjére emelkedhet.

Az elemzők úgy vélik, hogy a gazdasági növekedés pályája érdemben nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét. A költségvetési hiány az intézet becslése szerint a kormányzati előirányzatnál is kedvezőbb lehet, és jövőre sem látható kiigazítási kényszer.