Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagyobb támogatást javasolnak az almatermelőknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nagyobb anyagi támogatást javasol az almatermelők számára elszenvedett veszteségeik enyhítésére.

A köztestület elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Bizottság által elsőként meghirdetett, a túltermelés okozta feszültségek oldására szolgáló program költségvetési kerete néhány nap után kimerült. Emellett úgy, hogy a támogatások zömét egyetlen tagország igényelhette. A NAK a történtek kivizsgálását kezdeményezte a Copa-Cogeca-n - az uniós gazdaszervezeteken - keresztül.

A NAK tájékoztatása jelzi: a most készülő új uniós támogatási rendelet, akárcsak az előző, a piacról való kivonást támogatja. Annak érdekében pedig, hogy az előző program során tapasztalható elosztási aránytalanság ne jelenjen meg újra, a rendelet melléklete tagállamok szerint szabályozza majd a jogosult mennyiségeket és a termékcsoportokat.

De a köztestület közleménye szerint az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó ideiglenes rendkívüli támogatásokról szóló, új uniós rendelet önmagában még nem jelent megoldást a belföldi piaci zavarok megoldására. Ezért a magyar költségvetésből biztosított támogatásra is mindenképpen szükségük van a termelőknek.

Az agrárkamaránál bíznak abban, hogy véleményüket figyelembe veszik a Földművelésügyi Minisztériumban (FM). A magyar almatermelők problémáinak megoldása az egész nemzetgazdaság érdeke, ezért egyetlen gazdálkodót sem lehet magára hagyni - hívta fel a figyelmet a NAK.