eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagyobb támogatást javasolnak az almatermelőknek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nagyobb anyagi támogatást javasol az almatermelők számára elszenvedett veszteségeik enyhítésére.

A köztestület elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Bizottság által elsőként meghirdetett, a túltermelés okozta feszültségek oldására szolgáló program költségvetési kerete néhány nap után kimerült. Emellett úgy, hogy a támogatások zömét egyetlen tagország igényelhette. A NAK a történtek kivizsgálását kezdeményezte a Copa-Cogeca-n - az uniós gazdaszervezeteken - keresztül.

A NAK tájékoztatása jelzi: a most készülő új uniós támogatási rendelet, akárcsak az előző, a piacról való kivonást támogatja. Annak érdekében pedig, hogy az előző program során tapasztalható elosztási aránytalanság ne jelenjen meg újra, a rendelet melléklete tagállamok szerint szabályozza majd a jogosult mennyiségeket és a termékcsoportokat.

De a köztestület közleménye szerint az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó ideiglenes rendkívüli támogatásokról szóló, új uniós rendelet önmagában még nem jelent megoldást a belföldi piaci zavarok megoldására. Ezért a magyar költségvetésből biztosított támogatásra is mindenképpen szükségük van a termelőknek.

Az agrárkamaránál bíznak abban, hogy véleményüket figyelembe veszik a Földművelésügyi Minisztériumban (FM). A magyar almatermelők problémáinak megoldása az egész nemzetgazdaság érdeke, ezért egyetlen gazdálkodót sem lehet magára hagyni - hívta fel a figyelmet a NAK.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×