Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma kaphat új államadós-kockázati osztályzatot Magyarország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elvileg ma hozza nyilvánosságra a magyar államadós-kockázati osztályzat soros felülvizsgálatát a Standard & Poor's, amely idén tavasszal stabilra javította korábbi értékelését. A három nagy hitelminősítő közül egyedül csak a Moody's kilátása negatív.

A Standard & Poor's menetrendjében az idei évre a mára kitűzött értékelés után már nem szerepel több dátum Magyarország adósosztályzatának felülvizsgálatára, tehát elvileg ma kellene nyilvánosságra hozniuk a besorolást. Domokos László, a napi.hu hírigazgató-helyettese szerint azonban ez korán sem biztos. Ugyanis a devizahitelekkel összefüggő kormányzati döntések miatt kivárhatnak.

"A bankrendszerben olyan erős bizonytalanság van jelenleg, hogy a hitelminősítő azt mondhatja, inkább kivár, jövőre is lesz év" - fogalmazott Domokos László.

Az S&P március 28-án hajtotta végre idei előző magyar felülvizsgálatát; akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról.

A Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég akkor megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással. A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív. Utóbbi november 7-én értékel.

"Nézegetik a makro-mutatókat, azok várható alakulásáról középtávon igyekeznek - a befektetők, a hitelezők szemüvegén keresztül - olyan véleményt megfogalmazni, hogy egy adott ország, kimondottan az államadósság minősítése kapcsán, milyen valószínűséggel képes visszafizetni az 5-10-20 éves hiteleket, hogyha holnap újabb kötvénykibocsátásba kezd" - ismertette Domokos László a napi.hu hírigazgató-helyettese.

A londoni elemzői közösségen belül vannak olyan vélemények, hogy látszik esély a magyar adósosztályzatok rövid időn belüli javítására.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli elemző-részlege a magyar gazdaság kilátásairól összeállított legutóbbi prognózisában azt közölte: a vártnál erőteljesebb gazdasági teljesítmény alapján, valószínűnek tartja, hogy 2015 elején megkezdődik a magyar államadós-besorolások felminősítése a befektetési ajánlású kategóriába.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai is úgy vélekedtek nemrégiben összeállított elemzésükben, hogy a hitelminősítők "még nem ismerték el teljesen" a magyar gazdaság "meglepő" növekedési dinamikáját és külső sebezhetőségének mérséklődését.

Hanganyag: Németh Zoltán