Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Telenor: a befektetésösztönzéssel körözte le Amerika Európát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mobilitás további fejlődéséhez a befektetések ösztönözése is szükséges - véli a Telenor Csoport elnök-vezérigazgatója. Jon Fredrik Baksaas az Inforádiónak adott exkluzív interjújában beszélt arról, hogy az unió a távközlés területén lemaradt az Egyesült Államoktól az utóbbi években.
- Mit gondol a magyar távközlési piacról, különös tekintettel az elmúlt pár év adózási változásaira?

- A Telenor már 20 éve van Magyarországon. A befektetésünk jó megtérülést hozott idáig, most közel állunk ahhoz, hogy az új generációs hálózat, a szélessávú mobil adathálózat minden háztartás számára nagyon hatékony módon elérhető legyen. Ugyanakkor ebben a kormány iparággal kapcsolatos adópolitikája rendkívül központi szerepet játszik. A kormánynak meg kell találnia az egyensúlyt az adóbevételek növelése és a befektetések ösztönzése között.

- Az európai digitális menetrend megvalósulásához Ön szerint milyen eszközök, fejlesztések, beruházások szükségesek Európában, illetve Magyarországon?

- Sajnos, az európai szabályozás az elmúlt 5-8 évben általában véve sem szolgálja eléggé a befektetéseket. Ezen idő alatt az Egyesült Államok átvette a vezető szerepet a mobilkommunikációban Európától, mert jobb volt a szabályozás, jobban ösztönözte a befektetéseket. Vissza kell térnünk egy befektetést ösztönző szabályozáshoz, hogy a Telenor és a piaci társai a korábbinál lendületesebben fektessenek be az új technológiákba, hogy például gyorsabb legyen a hálózati sebesség, vagy hogy nőjön a lefedettség. A vállalatnál hiszünk abban, hogy mindez az egyes európai országok gazdasági növekedését is elősegítené.

- Kelet-Európa lemarad lefedettség tekintetében Nyugat-Európától, például Magyarország is. Mivel lehet ezen javítani, különös tekintettel itt a várható frekvenciatender eredményére?

- Régión belül Magyarország nincs lemaradva. Európában egyértelműen Skandinávia a vezető régió. Mindenképpen megvan a lehetőség arra, hogy megfelelő ösztönzés mellett pár éven belül mindenkihez eljusson a mobil szélessáv.

- Bemutatták az új iPhone készülékeket, az egyikben van egy új funkció, amellyel fizetni lehet, mennyire fog a távközlés belefolyni a pénzügyi területre?

- A mobil platform eleve adja a lehetőséget a a pénzügyi szolgáltatások közvetítésére, természetes, hogy a telefonunkat fizetésre is használjuk, ez elterjedhet a következő években. Ehhez együtt kell működnünk a bankszektorral a fizetési rendszerek kiépítésében. Ebben nagy lehetőség van, de országonként változik, milyen mélyen folyunk majd ebbe bele a struktúrától és a bankrendszeren belüli helyzettől függően.

Hanganyag: Panulin Ildikó