eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Augusztusban ismét 0,5 százalékos volt az éves EU-s infláció

Augusztusban változatlanul 0,5 százalékos volt az éves infláció az Európai Unióban (EU), akárcsak júliusban - szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szerdai közleményében.

Az eurózónaban ugyanígy nem volt változás, augusztusban és júliusban egyaránt 0,4 százalékot ért el az éves infláció.

2013 augusztusában még 1,5 százalékos éves infláció volt az EU-ban és 1,3 százalékos infláció az eurózónában, azaz jelentősen lassult a fogyasztói árak emelkedése az elmúlt évben.

Az eurózónában az energiaárak 2 százalékkal csökkentek, az élelmiszerek, a dohánytermékek és az alkoholos italok ára 0,3 százalékkal ment lejjebb, az ipari termékek ára 0,3 százalékkal nőtt, a szolgáltatások 1,3 százalékkal drágultak 2014 augusztusában éves alapon számolva.

Az elmúlt hónapban több tagállamban is deflációt mértek. Az árak Bulgáriában (mínusz 1 százalék), Spanyolországban (mínusz 0,5 százalék), valamint Észtországban, Görögországban, Olaszországban és Szlovákiában (mind mínusz 0,2 százalék) csökkentek a legjobban éves szinten.

A legnagyobb éves áremelkedést Ausztriában és Nagy-Britanniában (1,5-1,5 százalék), Romániában (1,3 százalék) és Finnországban (1,2 százalék) mérték.

Az Eurostat harmonizált fogyasztói árindexe (HICP) alapján Magyarországon augusztusban 0,3 százalékos, júliusban 0,5 százalékos éves infláció volt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×