Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Augusztusban ismét 0,5 százalékos volt az éves EU-s infláció

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Augusztusban változatlanul 0,5 százalékos volt az éves infláció az Európai Unióban (EU), akárcsak júliusban - szerepelt az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak szerdai közleményében.

Az eurózónaban ugyanígy nem volt változás, augusztusban és júliusban egyaránt 0,4 százalékot ért el az éves infláció.

2013 augusztusában még 1,5 százalékos éves infláció volt az EU-ban és 1,3 százalékos infláció az eurózónában, azaz jelentősen lassult a fogyasztói árak emelkedése az elmúlt évben.

Az eurózónában az energiaárak 2 százalékkal csökkentek, az élelmiszerek, a dohánytermékek és az alkoholos italok ára 0,3 százalékkal ment lejjebb, az ipari termékek ára 0,3 százalékkal nőtt, a szolgáltatások 1,3 százalékkal drágultak 2014 augusztusában éves alapon számolva.

Az elmúlt hónapban több tagállamban is deflációt mértek. Az árak Bulgáriában (mínusz 1 százalék), Spanyolországban (mínusz 0,5 százalék), valamint Észtországban, Görögországban, Olaszországban és Szlovákiában (mind mínusz 0,2 százalék) csökkentek a legjobban éves szinten.

A legnagyobb éves áremelkedést Ausztriában és Nagy-Britanniában (1,5-1,5 százalék), Romániában (1,3 százalék) és Finnországban (1,2 százalék) mérték.

Az Eurostat harmonizált fogyasztói árindexe (HICP) alapján Magyarországon augusztusban 0,3 százalékos, júliusban 0,5 százalékos éves infláció volt.