Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MNB: a jegybank független a kormánytól, de az ellenzéki pártoktól is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank visszautasította az ellenzéki pártok kritikáit, amelyeket "nyomásgyakorlást célzó politikai nyilatkozatoknak" nevezett, és úgy vélte, hogy ezekkel és a közvélemény félrevezető tájékoztatásával próbálják a jegybank függetlenségét egyes ellenzéki pártok korlátozni.

Keddi, az MTI-nek eljuttatott közleményében az MNB megismételte: a jegybanktörvény értelmében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a törvényben foglalt feladatai végrehajtása során csak a jogszabályoknak van alárendelve, döntései meghozatalában független a kormánytól, egyúttal azonban független az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól is.

A jegybank szerint az LMP politikusai "jobban tennék", ha tanulmányoznák a jegybanktörvényt, illetve több figyelmet fordítanának azokra az erőfeszítésekre, melyekkel az MNB az előző vezetés által a tavalyi évre tervezett, és az LMP által a jegybank korábbi felügyelőbizottságába delegált Róna Péter által egyszer sem kifogásolt 203 milliárd forintos veszteség helyett 26,3 milliárd forint nyereséget ért el.

Az MNB tavaly március óta működő vezetésének intézkedései nyomán a jegybank nyereségessé vált, ezzel a költségvetés mentesült a jegybanki veszteség megtérítésének terhe alól. Az MNB befektetései hosszú távon elősegítik a jegybank eredményes gazdálkodását, hozzájárulnak tehát ahhoz, hogy az MNB a következő években se terhelje veszteség megtérítési kötelezettséggel a költségvetést - olvasható a közleményben.

Az MNB kifejti: továbbra is elkötelezettek abban, hogy - a jegybanktörvény értelmében - a jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogassa a gazdasági növekedéshez való hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésre álló eszközökkel a kormány gazdaságpolitikáját.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet kedden közölte: az LMP szerint az MNB vezetése offshore hátterű cégekkel köt alaptevékenységéhez nem tartozó üzleteket, ezért Matolcsy György jegybankelnöknek vagy azonnal magyarázatot kell adnia ezekre a kiadásokra, vagy távoznia kell posztjáról.

Burány Sándor (MSZP) az Országgyűlésben pedig hétfőn példátlannak nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyes lépéseit. Bírálta a többi közt azt, hogy a teljes magyar felsőoktatásra szánt forrás mintegy másfélszeresét, 200 milliárd forintot fordítanak alapítványok támogatására. Szerinte a jegybanknak nem feladata a "matolcsizmus" oktatása vagy az "ingatlanspekuláció". Kifogásolta, hogy az illetékes miniszter "behunyja a szemét" afelett, hogy jogszabályból nem levezethető módon szórják a közpénzt.