Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lakásépítési javaslatcsomagot készítettek az építőanyag-iparosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány által őszre tervezett lakásépítést ösztönző intézkedéseket megelőzendő, saját javaslatcsomagot készített a Magyar Építőanyagipari és Építési Termék Szövetsége (MÉASZ) - jelentette be Vidor Győző, a szakmai szervezet elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az Új otthonteremtés címet viselő csomag, a korábban több szakmai szervezet által készített javaslatok szintézise és három pontban foglalható össze a lényege.

A lakásépítésre 2,5 százalékos kamatozású jelzáloghitelt lehessen felvenni, a kifizetett 27 százalékos áfából 20 százalékpontot lehessen visszaigényelni, és négyzetméterenként 30 ezer forint támogatás járjon a legalább A+ energetikai besorolású lakásokra.

A MÉASZ abból indult ki, hogy az utóbbi években 80 százalékkal esett vissza a lakásépítés Magyarországon. Az ezer lakosra jutó, évente felépített lakások száma Ausztriában 4,56, Csehországban 2,72, míg Magyarországon 1,25.

A mintegy 4,5 milliós lakásállományból üresen áll félmillió, de ezek rossz minőségű, illetve rossz helyen lévő lakások. Ahhoz, hogy a lakásállomány 100 évente megújuljon, állami beavatkozásra van szükség - vázolta a kiindulást az elnök.

A program nyomán az erre az évre várható 8500 új lakás helyett jövőre már 10 370 épülhet. Az ezek utáni költségvetési bevétel pedig 80 milliárd forintról 95 milliárd forintra emelkedne.

Évi 22-32 százalék közötti növekedéssel kalkulálva 2020-ban már felépülhet évi 40 ezer lakás. Emiatt 120 ezer új munkahely keletkezhet az építő- és az építőanyag-iparban, az állam pedig 270 milliárd forint többletbevételhez jutna. Ez utóbbiban szerepet játszana ennek a piacnak a kifehéredése is.

A többlet bevételből 53 milliárd forintot tesz ki az áfa, míg az új munkahelyek utáni közteher befizetés 161 milliárd.