Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tíz százalékkal csökkentette a Gazprom a Romániába szállított földgáz mennyiségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mától vasárnapig tíz százalékkal csökkentette az orosz Gazprom a Romániába szállított földgáz mennyiségét.

Indoklás nélkül csökkentette 10 százalékkal a Gazprom a Romániába szállított gáz mennyiségét vasárnapig - jelentette be Razvan Nicolescu, román energiaügyi tárca nélküli miniszter, majd hozzátette, hogy országában az orosz gázimport elenyésző mennyiségű, nem érinti az ellátás biztonságát, akkor sem, ha teljesen leállítják a gázszállítást és csak tavasszal indítják újra. Mindezt Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője is megerősítette.

"A romániai fogyasztásnak 90 százaléka hazai forrásból érkezik, tehát a románok helyzete lényegesen jobb, mint mondjuk Magyarországé, hiszen ők a fogyasztásuk nagy részét hazai forrásokból biztosítják, ezen kívül ismereteim szerint a román tározók töltöttsége igen magas, tehát valószínűleg Románia simán ki tudja húzni a telet, ha nem érkezik gáz Ukrajna felől."

Az Ukrán válság következményeként mára egész Európát foglalkoztatja, hogy meddig elegendőek a készletek, ha Oroszország elzárja a gázcsapot. A magyar gáztározók egyébként nincsenek teljesen feltöltve, ám még így is tudnák fedezni az ország téli gázfogyasztását - mutatott rá Pletser Tamás.

"Körülbelül a magyarországi tárolók töltöttsége olyan 55 százalék körül van, ebben benne van az MMBF által birtokolt stratégiai tároló is, illetve a Magyar Gáztároló Rt. Lényegében ez az 55 százalék is már az én becsléseim szerint elég lehet a téli időszakra, természetesen a tárolók töltése továbbra is folyamatos. Én azt gondolom, hogy 1 hónap múlva ennél magasabb adatot fogunk lényegesen látni."

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint egyébként a néhány nappal ezelőtti elsősorban Lengyelországot érintő szállítási fennakadások után Oroszország a megszokott mennyiségben szállít földgázt az Európai Unióba.

Hanganyag: Sigmond Árpád