eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tíz százalékkal csökkentette a Gazprom a Romániába szállított földgáz mennyiségét

Mától vasárnapig tíz százalékkal csökkentette az orosz Gazprom a Romániába szállított földgáz mennyiségét.

Indoklás nélkül csökkentette 10 százalékkal a Gazprom a Romániába szállított gáz mennyiségét vasárnapig - jelentette be Razvan Nicolescu, román energiaügyi tárca nélküli miniszter, majd hozzátette, hogy országában az orosz gázimport elenyésző mennyiségű, nem érinti az ellátás biztonságát, akkor sem, ha teljesen leállítják a gázszállítást és csak tavasszal indítják újra. Mindezt Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője is megerősítette.

"A romániai fogyasztásnak 90 százaléka hazai forrásból érkezik, tehát a románok helyzete lényegesen jobb, mint mondjuk Magyarországé, hiszen ők a fogyasztásuk nagy részét hazai forrásokból biztosítják, ezen kívül ismereteim szerint a román tározók töltöttsége igen magas, tehát valószínűleg Románia simán ki tudja húzni a telet, ha nem érkezik gáz Ukrajna felől."

Az Ukrán válság következményeként mára egész Európát foglalkoztatja, hogy meddig elegendőek a készletek, ha Oroszország elzárja a gázcsapot. A magyar gáztározók egyébként nincsenek teljesen feltöltve, ám még így is tudnák fedezni az ország téli gázfogyasztását - mutatott rá Pletser Tamás.

"Körülbelül a magyarországi tárolók töltöttsége olyan 55 százalék körül van, ebben benne van az MMBF által birtokolt stratégiai tároló is, illetve a Magyar Gáztároló Rt. Lényegében ez az 55 százalék is már az én becsléseim szerint elég lehet a téli időszakra, természetesen a tárolók töltése továbbra is folyamatos. Én azt gondolom, hogy 1 hónap múlva ennél magasabb adatot fogunk lényegesen látni."

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint egyébként a néhány nappal ezelőtti elsősorban Lengyelországot érintő szállítási fennakadások után Oroszország a megszokott mennyiségben szállít földgázt az Európai Unióba.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×