Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Opten: kevesebb a felszámolás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legutóbb csaknem egy évvel ezelőtt, 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban; a nyár utolsó hónapjában a cégbíróság 2309 céget törölt, miközben idén február óta minden hónapban bőven 3000 fölött zárt a mutató - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató hétfői közleményéből.

Az Opten ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy júliusban viszont minden korábbit meghaladó számban szűntek meg társas vállalkozások, akkor majdnem 5100 cég szűnt meg.

A cégbíróság július eleje óta nagyon lerövidítette az egyes határozatok bejegyzése és közzététele között eltelő időt, így júliusban olyan közzétételek is terhelték a statisztikát, amelyek a régi rendszerben augusztusban vagy szeptemberben jelentek volna meg - idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.

Az Opten közleményében felhívta a figyelmet arra is: folyamatosan csökken a frissen felszámolás alá kerülő cégek száma. Ez a mutató júliusban is a tavaszi átlagot reprezentáló 1500-as szint körül maradt, augusztusban pedig 925-re csökkent.

Augusztusban 1431 új céget jegyeztek be, vagyis folytatódik a cégek számának lassú csökkenése.

A piaci szakértők által kedvezőnek tartott jelenség mögött az Opten szerint az áll, hogy a korlátolt felelősség kiterjesztésével és más szigorító intézkedésekkel a kormány sikeresen szorította háttérbe azokat, akik cégeik bedöntésével kívántak megszabadulni adósságaiktól vagy a közterhektől.