A banki perek hétfői történései

Infostart
2014. szeptember 15. 18:24
Egy elutasítás, két halasztás és egy Alkotmánybírósághoz fordulás- ez a banki perek hétfői mérlege.

Menetrendszerűen folytatódott és nagyjából az eddigi gyakorlat szerint folytak le a banki perek a Fővárosi Törvényszéken hétfőn. A bíróság 4 keresetet tárgyalt, amelyből egyet elutasítottak.

 A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint a bíró megállapította: sem a Savaria Takarékszövetkezet üzletszabályzata, sem pedig az általános szerződési feltételek nem feleltek meg maradéktalanul az átláthatóság elvének. A következő 2 banki perben az elsőfokú ítélet halasztásáról döntött a Fővárosi Törvényszék.

Elfogadta viszont az OTP Ingatlanlízing esetében az érveket a bíróság, és döntése szerint az Alkotmánybíróságnál kezdeményezi, hogy a devizahiteleseket megsegítő első törvény több rendelkezésének alkotmányellenességét mondja ki.

Az eddigi mintegy 60 perben majd minden pénzintézet kezdeményezte ezt, viszont csak pár esetben fogadta el az érveket a bíróság, a hétfői a negyedik.

Mint ismert a júliusban elfogadott, röviden devizahiteles törvényként emlegetett jogszabály azt veszi alapul, hogy a bankok az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tévő szerződési feltételei tisztességtelenek, a pénzintézetek pedig ennek cáfolására indíthattak pereket a magyar állam ellen.

A Fővárosi Törvényszék az elmúlt hetekben 29 esetben hozott első fokon ítéletet, ebből zömében, 26 esetben elutasította a pénzintézmények keresetét, 3 esetben részben helyt adtak a keresetnek, egy pénzintézet visszalépett, és mostanra négyre nőtt azon esetek száma, ahol felfüggesztették az eljárást, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

A jogszabály előírja, hogy szeptember 24-ig minden banki keresetről határozatot hozzon a Fővárosi Törvényszék, de ez még nem jelenti ezen ügyek végleges lezárását, nemcsak az elhalasztott ítélethirdetések miatt, hanem azért is, mert fellebbezni is lehet.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást