Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez várható a jövő héten a gazdaságban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevés hazai makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, így elsősorban a külföldi adatok lehetnek hatással a magyar eszközök árfolyamára is. Emellett várhatóan fókuszban lesznek a devizahitelek szabályozásával kapcsolatos hírek is, miután a kormány pénteken benyújtotta az elszámolásra vonatkozó törvényjavaslatot.

Hétfőn az építőipar júliusi adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban, júniusban az építőipar termelése 9,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az előző hónapokhoz képest lassult a termelés bővülése. Elemzők véleménye szerint az építőipari magánberuházások terén a fellendülés továbbra is várat magára, és a lakásépítéseknél sem lehet még trendfordulóról beszélni.

Csütörtökön a kalászos gabonák idei terméseredményeiről közöl összefoglalót a KSH az előzetes adatok alapján.

Pénteken a keresetek idei júliusi, illetve első héthavi alakulását teszi közzé a KSH. A január-júniusi időszakban a bruttó átlagkereset 235 000, a nettó 153 900 forint volt nemzetgazdasági szinten, mindkét érték 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nagyon alacsony infláció miatt a reálbérek emelkedésének üteme is hasonlóan alakul, mint a bruttó béreké. Várhatóan így lesz ez júliusban is, hiszen abban a hónapban 0,1 százalékos volt a fogyasztói árindex.

Benyújtotta pénteken a kormány az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetéseket. A július elején elfogadott első devizahiteles törvény után ez lehet a második jogszabály, amelyet az Országgyűlés a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban elfogad.

A javaslat szerint az adós javára mutatkozó túlfizetést a tőketartozás terhére, előtörlesztésként kell elszámolni és a bankoknak a végtörlesztett adósokkal is el kell számolniuk.