Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Javítják az ivóvíz minőségét a törökszentmiklósi térségben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európai Uniós támogatással a lakosság egészséges, tiszta ivóvízzel való ellátásért közel egymilliárd forint értékű, átfogó műszaki fejlesztő program indult a 27 ezer lakosú törökszentmiklósi térségben.

A beruházást az indokolta, hogy Törökszentmiklóson és külterületi lakott részein - Óballán, Surjányban és Szakállason - továbbá Kuncsorbán, Örményesen, Tiszabőn és Tiszatenyőn az ivóvíz eltérő mértékben, de az európai uniós szabványnál több ammóniumot, vasat, mangánt, nátriumot és arzént tartalmaz - mondta el Balogh Árpád projektmenedzser az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a korszerűsítéshez a Törökszentmiklós és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) keretén belül az Európai Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetésből 835,8 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Az önerő biztosítását a társulást alkotó önkormányzatok vállalták, végül a szükséges 84,5 millió forintot a Belügyminisztérium biztosította önerő alapjából.

A jövő év májusáig tartó kivitelezés során többek között vízműtelepet, ivóvezetékeket korszerűsítenek, kútfúrást, kútfelújítást végeznek, valamint biológia és kémiai szűrőket építenek be a vezetékrendszerbe. A munkákat a Bern Építő Zrt. és az Aquaplus Kft. alkotta A-B Törökszentmiklós Konzorcium végzi.