NGM: reális az uniós versenyképességi jelentés

InfoRádió / MTI
2014. szeptember 12. 16:36
A Nemzetgazdasági Minisztérium reálisnak és a kormány gazdaságpolitikai törekvéseit alátámasztónak tartja azt az értékelést, amelyet Európai Bizottság 2014-es versenyképességi jelentése tartalmaz.

A bizottság jelentése a mérsékelt, de javuló versenyképességű tagállamok közé sorolta Magyarországot, és létfontosságúnak nevezte, hogy az európai strukturális alapok gazdaságfejlesztési forrásainak nagy része meghozza azokat a strukturális változásokat, amelyek a hosszú távú versenyképességhez szükségesek.

A szaktárca pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Újraiparosodó Európa címet viselő dokumentum a magyar kormány céljával azonos módon az erős reálgazdasági és ipari alapok megerősítését nevezi meg az európai - azon belül a magyar-- gazdaság fellendülése és tartós megerősítése zálogaként. Hozzátették: a magyar gazdaság növekedése jelenleg a legmagasabb az Európai Unióban: az NGM augusztusban az addigi 2,3 százalékos GDP-növekedési prognózisát 3,1 százalékra tudta emelni, ami a kedvező államháztartási egyenleggel és a nullát közelítő inflációval együtt pozitív összképet mutat.

Az NGM megerősítette, hogy a húzóágazat jelenleg a három éves csúcson lévő ipar, különösen a jármű- és járműalkatrész-gyártás, de az építőipari fellendülés és a mezőgazdaság javuló teljesítménye is jelentősen hozzájárul a kedvező tendenciához.

A versenyképességi jelentésben Magyarország számára megfogalmazott észrevételek visszaigazolják a kormányzat által a közelmúltban megtett lépéseket és meghatározott célokat - írta az NGM közleményében. Ezek között említették a kutatás-fejlesztésre fordítandó állami hozzájárulás folyamatos növelését a GDP 1,8 százalékára, amely a kkv-szektor tevékenységét is fellendíti.

Megjegyezték, hogy az Európai Bizottsággal megkötött partnerségi megállapodás szerint a 2014-2020 közötti EU-s források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják.

Kitértek arra is, hogy az NGM örömmel nyugtázza a jelentésben az MNB növekedési hitelprogramjának sikerére vonatkozó értékelést, valamint hogy a hitelpiacon javultak a kockázati tőkéhez való hozzáférés lehetőségei.