Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország a zöldség-gyümölcs támogatás ügyének mielőbbi tárgyalását kérte Brüsszeltől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel szerdán felfüggesztette az orosz importkorlátozással érintett termelők megsegítésére korábban megnyílt 125 millió eurós keretösszegű intézkedés végrehajtását.

Erről a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) tájékoztatta az MTI-t pénteken.
Az MVH közleménye szerint szeptember 10-én Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos sajtóközleményben jelentette be, hogy a rendkívüli intézkedés végrehajtását felfüggesztették a tagállamok által leadott aránytalanul magas előzetes igények miatt. Az előzetes igények összessége többszörösen meghaladta az EU átlagos éves orosz exportját. Eredeti célkitűzéseinek elérése érdekében a Bizottság rövidesen javaslatokat terjeszt elő a rendkívüli intézkedések folytatására.

Az MVH közölte: a bizottsági közleményeket követően Magyarország kérte, hogy az EU Mezőgazdasági Különbizottsága haladéktalanul tűzze napirendjére az ügy tárgyalását annak érdekében, hogy a szükséges nagyságú források átlátható és felelős felhasználása ténylegesen megvalósuljon. Hozzátették: Magyarország már az intézkedési javaslat korábbi tárgyalása során jelezte, hogy magasabb keretösszeg lenne indokolt.

Az európai jogszabály végrehajtásához szükséges magyar rendelet soron kívül megjelent, azonban az intézkedésre igen alacsony részvételi szándék mutatkozott, mindössze 226 jelentkező adott be előzetes igénylést - tartalmazza az MVH közleménye.